Diabetul este, fără doar și poate, una dintre cele mai comune afecțiuni din România. Potrivit Societății Române de Diabet, aproximativ 1,5 milioane de români suferă de această boală, însă mai puțin de un milion dintre ei urmează un tratament.

Definit ca o boală care apare în momentul în care organismul uman nu produce insulină ori nu o folosește în mod eficient, diabetul este o afecțiune de două tipuri, și anume - diabet zaharat de tip 1, care este declanșat în momentul în care corpul nu produce insulină și diabet zaharat de tip 2, care este caracterizat de faptul că organismul nu produce suficientă insulină, un hormon esențial pentru funcționarea optimă a organismului. Această boală din urmă afectează, în ultimii ani, un număr tot mai mare de copii și tineri, iar mulți dintre experți susțin că acest fenomen este explicat prin faptul că există un număr tot mai mare de persoane supraponderale ori obeze sau sedentare.

Simptome diabet - cum îți dai seama că suferi de diabet

Despre simptome s-a vorbit mult de-a lungul timpului, iar experții susțin că acestea variază de la o persoană la alta. Totuși, de-a lungul timpului au fost identificate numeroase simptome ale diabetului, atât ale celui de tip 1, cât și ale celui de tip 2. Spre exemplu, persoanele care suferă de diabet se confruntă cu o foame ori sete extremă, urinează frecvent, au slăbit spectaculos, dar inexplicabil, se confruntă cu oboseală ori cu somnolență, rănile ori leziunile li se vindecă greu sau se confruntă cu furnicături ori amorțeală în mâini sau picioare.

De cealaltă parte, persoanele care suferă de diabet de tip 2 se pot confrunta cu probleme ale colesterolului, cu infecții, cu menstruație întârziată, dar și cu respirație rapidă, profundă, cu greață, somnolență, amețeală sau confuzie. Netratat la timp, diabetul poate da naștere unor complicații severe, astfel că pot să apară dureri în abdomen, vărsături, deshidratare, comă ori chiar deces. De asemenea, persoanele care suferă de diabet au sistemul imunitar slăbit.

De asemenea, netratat la timp, diabetul poate determina un risc crescut de apariție a unor boli de inimă ori chiar accident vascular cerebral, poate declanșa leziuni renale, ce prespune deteriorarea vaselor de sânge din rinichi, dar și retinopatie diabetică, care constă în slăbirea vaselor mici de sânge din retină.

Cum poți să previi diabetul de tip 2

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a-ți controla glicemia și pentru tratamentul diabetului este să renunți la alimentele care conțin zahăr ori carbohidrați rafinați. Toți aceștia vor crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce va stimula pancreasul să producă insulină, un hormon ce ajută zahărul să iasă din sânge și să se răspândească în celule.

De asemenea, exercițiile fizice sunt esențiale pentru a reduce riscul de diabet. Plimbă-te pe jos, ieși cu bicicleta ori ia lecții de aerobic. Nu uita nici să bei apă. Cel puțin doi litri pe zi. În același timp, renunță la sucurile care conțin zahăr, întrucât studiile au arătat că cresc riscul de a dezvolta atât diabet de tip 1, cât și diabet de tip 2 ori alte afecțiuni.

Mulți dintre oamenii care suferă de obezitate se confruntă cu hiperglicemie. Tocmai de aceea, este indicat să slăbești, întrucât grăsimea viscerală nu face decât să sporească rezistența la insulină. De asemenea, pentru a preveni creșterea glicemiei ar fi bine să renunți la consumul de alcool, dar și să reduci porțiile de mâncare. Doar așa vei ține valorile acesteia sub control.

Ține sub control glicemia – cele mai eficiente tratamente naturiste

Curcumin, secretul unei glicemii în limite normale

Persoanele care suferă de diabet și care se confruntă cu un nivel ridicat al glucozei ori cu rezistență ridicată a insulinei ar trebui să țină sub control aceste probleme cu ajutorul curcuminului.

Mai exact, un tratament eficient pentru diabet zaharat este curcuminul, acea substanță activă din turmeric, are proprietăți antiinflamatorii și poate reduce markerii inflamatorii în cazul persoanelor care suferă de diabet și, mai mult de atât, va spori sensibilitatea la insulină, precum și îmbunătățirea producției de insulină în pancreas.

Cea mai simplă modalitate de a te bucura de efectele acestei plante este să consumi ceai de turmeric. Îl poți prepara rapid amestecând o linguriță de turmeric cu 250 ml de apă caldă. Lasă totul la infuzat pentru 10 minute, iar apoi consumă amestecul.

De asemenea, turmericul este un condiment pe care-l poți include cu ușurință în alimentația ta, întrucât îl poți adăuga și în lapte, dacă obișnuiești să consumi dimineața ori seara, dar și în preparate. Spre exemplu, poți condimenta carnea de pui cu turmeric ori poți încerca o gustare cu humus și turmeric.

Frunzele de busuioc, o comoară pentru diabet

Bogate în antioxidanți, dar și în alte substanțe active, frunzele de busuioc reprezintă un tratament alternativ pentru diabet zaharat tip 1, întrucât por reduce glicemia din sânge. În plus, vor îmbunătăți funcționarea celulelor care eliberează insulina.

Pentru a-ți reduce glicemia poți încerca un remediu naturist pregătit rapid, în casă. Spre exemplu, poți fierbe 250 ml de apă, iar apoi poți adăuga o mână de frunze de busuioc. Lasă la infuzat pentru câteva minute, iar apoi consumă acest ceai. Poți bea chiar și 2-3 căni pe zi.

De asemenea, frunzele de busuioc, indiferent că vorbim de cele proaspete ori de cele uscate, pot fi incluse în salate, dar și în supe ori pot fi folosite pentru a condimenta carnea. În plus, dacă preferi smoothie-urile, le poți folosi pentru a le prepara.

Castravetele amar, aliatul de nădejde pentru diabetul zaharat

Castravetele amar ori Momordica Charantia este, fără doar și poate, o adevărată comoară pentru sănătate, întrucât ajută la scăderea glicemiei. Acest ingredient a fost folosit și în compoziția Insuveg, un supliment alimentar recomandat diabeticilor. El este indicat pentru a ține sub control glicemia, potrivit Dr. Acad. Farm. Ovidiu Bojor.

Articol citit de 5132 persoane