Diabetul zaharat este o afecțiune medicală caracterizată printr-un nivel ridicat de glucoză (zahăr) în sânge. Dacă nu este tratat, diabetul poate provoca daune serioase organismului, inclusiv atac de cord și insuficiență renală. Află din acest articol care sunt efectele negative ale diabetului asupra sănătății și ce poți face pentru a reduce daunele asupra organelor tale vitale!

Ce este diabetul?

Corpul uman descompune zaharurile din alimente și le folosește pentru a crea energia necesară celulelor. Pentru a realiza acest lucru, pancreasul produce un hormon numit insulină. La persoanele cu diabet, pancreasul fie produce prea puțină insulină, fie nu produce deloc. Lipsa insulinei permite creșterea nivelului de glucoză din sânge. În plus, celulele corpului sunt lipsite de energie și nu pot funcționa așa cum ar trebui, ceea ce face ca întreg organismul să fie afectat. 

Efectele negative ale diabetul zaharat asupra corpului

Dacă nu este ținut sub control, diabetul poate provoca mai multe probleme de sănătate, inclusiv atac de cord, alte boli de inimă sau afecțiuni renale. Diabetul zaharat poate avea consecințe și asupra sănătății mentale, provocând tulburări grave de alimentație sau chiar depresie.

Efectele diabetului asupra sistemului endocrin și digestiv

Dacă organismului îi lipsește insulina, el va folosi alți hormoni pentru a transforma grăsimea în energie, ceea ce va provoca o creștere a nivelurilor de substanțe chimice toxice în sânge, inclusiv acizi și corpi cetonici. Nivelurile ridicate de corpi cetonici pot duce la o afecțiune numită cetoacidoză diabetică, o complicație gravă a diabetului zaharat, care poate pune viața pacientului  în pericol.

Cetoacidoza diabetică are următoarele simptome:

  • Sete extremă
  • Urinare excesivă
  • Oboseală constantă
  • Respirație dulceagă
  • Dificultăți de respirație
  • Dureri abdominale

De asemenea, nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot provoca gastropareză, o afecțiune în care stomacul nu se poate goli complet. Aceasta poate include simptome, precum:

  • Greaţă
  • vărsături
  • Balonare
  • Arsuri la stomac

Diabetul zaharat și sistemul circulator

Diabetul zaharat crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială. De asemenea, poate favoriza formarea de depozite de grăsime în pereții vaselor de sânge, ceea ce poate restricționa fluxul sanguin și crește riscul de ateroscleroză.

Dacă sângele nu circulă eficient în organism, pot apărea o serie de complicații, precum:

  • Creșterea riscului apariției bolilor de inimă și accident vascular cerebral
  • Afectarea extremităților (mâini și picioare reci, dureri, scăderea senzației la nivelul extremităților)
  • Creșterea riscului de infecții sau ulcere ale piciorului (ce poate duce la amputarea picioarelor)

Efectele diabetului zaharat asupra sănătății orale

Nivelul ridicat de zahăr ajută la acumularea de bacterii în cavitatea orală, crescând riscul de apariție al cariilor și infecții ale gingiilor. Acest lucru se întâmplă deoarece sunt afectate vasele de sânge care hrănesc dinții și gingiile. O sănătate orală slabă poate crește și riscul de apariție al bolilor de inimă.

Diabetul afectează sănătatea pielii

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge fac organismul să piardă lichide. Acest lucru provoacă uscăciunea pielii, mâncărime și infecții. Cele mai frecvente infecții cutanate apar la diabetici între degete, în zona inghinală, sub braț sau în colțul gurii.

Diabetul zaharat și problemele de vedere

Diabetul zaharat poate deteriora vasele de sânge mici din interiorul retinei și poate duce la pierderea parțială sau totală a vederii. Problemele oculare sunt frecvente în rândul diabeticilor, cele mai comune afecțiuni fiind următoarele:

  • Retinopatie diabetică (detriorarea retinei)
  • Cataractă (lentila din interiorul optic își pierde transparența, iar lumina nu mai pătrunde în ochi, ceea ce duce la afectarea vederii)
  • Glaucom (degradarea nervului optic)
  • Edem macular (ce provoacă vederea încețoșată)

Complicații la nivelul rinichilor

Nefropatia este o afecțiune care afectează rinichii, provocând leziuni severe. Complicația apare la nivelul vaselor de sânge care alimentează rinichii și poate pune viața pacientului în pericol. Nefropatia diabetic poate duce la insuficiență renală.

Diabetul zaharat afectează sănătatea mentală

Pacienții cu diabet zaharat sunt mai predispuși la stări de anxietate și depresie. Fluctuațiile de zahăr din sânge cauzează schimbări bruște de dispoziție, dificultăți de concentrare și oboseală cronică. De asemenea, diabeticii trebuie să fie mereu atenți să-și monitorizeze glicemia, iar acest lucru poate crește nivelul de stres. În plus, studiile arată că persoanele cu diabet sunt mai predispuse la dezvoltarea tulburărilor de alimentație.

Așadar, diabetul zaharat poate avea consecințe grave asupra sănătății, de aceea este important să-l ții sub control cu tratament adecvat. Discută cu un medic specialist pentru a vedea ce ai de făcut.

Referințe:

https://www.mhanational.org/diabetes-and-mental-health

https://www.healthline.com/health/diabetes/effects-on-body#types

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Articol citit de 954 persoane