Dacă ai dureri de articulații, orice sarcină ușoară poate deveni extrem de dificil de realizat. Din fericire, anumite exerciții fizice pot ajuta la ameliorarea disconfortului și durerii. Încearcă să faci aceste mișcări zilnic pentru a-ți îmbunătăți flexibilitatea, însă discută cu medicul înainte de a începe orice program nou de exerciții.

Exerciții fizice pentru dureri articulare la mâini

Artrita este o afecțiune care provoacă inflamații ale articulațiilor, însoțite de dureri. Pot fi afectate doar anumite articulații (încheieturile mâinilor sau picioarelor) sau pot fi afectate mai multe în același timp (poliartrită). Artrita apare din cauza eroziunii unei articulații. Cartilajul care acoperă osul se deteriorează, iar osul își modifică forma. Din cauza afectării articulațiilor, flexibilitatea și mobilitatea scade simțitor, iar persoanei suferinde îi este dificil să facă diverse activități, care de altfel sunt foarte ușoare.  

Iată 4 exerciții care ameliorează durerile de articulații și reduc rigiditatea mâinilor:

  • Strânge pumnul

Ține mâna cu degetele întinse, apoi strânge ușor pumnul, având grijă ca degetul mare să fie plasat deasupra mâinii. Deschide apoi palma încet și intinde din nou degetele. Repetă exercițiul de 10 ori pentru fiecare mână. Mișcarea trebuie să fie ușoară, nu trebuie să forțezi nimic.

  • Îndoaie degetul mare de la mână

Începe prin a ține mâna perfect întinsă și degetul mare ridicat. Îndoaie degetul mare spre palmă și încearcă să-l întinzi cât poți de bine, ca și cum ai vrea să atingi cu el baza degetului mic. Menține degetul așa timp de 2-3 secunde, apoi revino la poziția inițială, cu degetul mare ridicat. Repetă mișcarea de 10 ori, la fiecare mână.

  • Formează litera ”O” cu degetele

Un alt exercițiu bun pentru durerile de articulații este formarea literei ”O” cu degetele. Începe cu mâna întinsă, apoi curbează toate degetele în așa fel încât să obții litera ”O”. Menține poziția 2-3 secunde, apoi întinde la loc degetele. Poți repeta această mișcare atunci când simți că mâinile tale devin amorțite sau rigide.  

  • Întinde încheieturile

Din cauza artritei poți avea și dureri de încheieturi, așadar nu trebuie să le uiți atunci când îți faci exercițiile. Pentru această mișcare, trebuie să întinzi mâna stângă cu palma în jos. Cu ajutorul mâinii drepte apasă ușor pe palmă în jos în așa fel încât să se formeze un unghi aproape drept în jos, între palmă și braț. Apoi impinge palma în sus. Repetă apoi mișcarea și la cealaltă mână.

Alte exerciții utile pentru durerile articulare

Problemele articulare pot apărea la umeri, șolduri, genunchi, oriunde există articulații în corp. Iată alte 5 exerciții care îți cresc mobilitatea în diferite zone ale organismului:

  • Rotirea umerilor

Stai în picioare, cu umerii drepți și mâinile pe lângă corp. Rotește umerii înainte de 10 ori, apoi rotește-i în sens invers, tot de 10 ori. Poți încerca acest exercițiu de mai multe ori în timpul zilei. El este util nu doar pentru durerile de articulații la umeri, ci și pentru mușchii spatelui și coloana vertebrală.

  • Întinderi laterale

Ridică-te în picioare. Depărtează puțin picioarele în așa fel încât să fie pe aceeași linie cu umerii, apoi îndoaie ușor genunchii. Ridică o mână deasupra capului și îndoaie mâna și trunchiul într-o parte. Menține trunchiul în poziție îndoită până numeri la 10, apoi revino în poziție inițială. Repetă și în cealaltă parte, cu cealaltă mână. Nu trebuie să simți durere la mijloc. Dacă simți, înseamnă că ai îndoit trunchiul prea tare.

  • Rotația trunchiului din poziție culcat

Stai întins pe spate și ridică ușor genunchii, având grijă să rămâi cu tălpile picioarelor pe pământ. Ținând picioarele lipite, îndoaie trunchiul într-o parte până picioarele ajung pe pământ (ele trebuie să rămână îndoite). Menține poziția 10 secunde și revino apoi în poziția inițială, cu picioarele ușor îndoite și tălpile pe pământ. Repetă mișcarea pe partea cealaltă.

  • Rotirea șoldurilor

Stai întins pe spate, cu picioarele depărtate (la nivelul umerilor). Rotește picioarele și genunchii în interior în poziția pinguinilor. Stai câteva secunde așa, apoi revino la poziția inițială. Această mișcare este bună pentru durerile de articulații și păstrarea mobilității șoldurilor, dar și pentru încheieturile de la picioare.

  • Ridicări de bazin

Acest exercițiu este bun pentru articulația șoldurilor, întărirea mușchilor abdominali și ai picioarelor. Întinde-te pe spate, cu brațele pe lângă corp și genunchii îndoiți. Ridică bazinul de la sol și menține poziția 1-2 secunde. Coboară bazinul și relaxează-te 2 secunde, apoi repetă exercițiul. Este recomandat să încerci ridicarea de 15-20 de ori.

Așadar, încearcă aceste exerciții simple dacă vrei să-ți ameliorezi durerile de articulații și să-ți reduci rigiditatea cauzată de artrită. Este important să le efectuezi ușor, astfel încât să nu-ți provoace dureri.  

Sursa foto: Pexels.com

Articol citit de 987 persoane