Artrita reumatoidă este o boală autoimună care afectează articulațiile. Se manifestă prin inflamarea mucoasei articulațiilor, ceea ce duce la distrugerea suprafeței articulației și provoacă durere extremă. Artrita reumatoidă este o afecțiune „sistemică”, ceea ce înseamnă că poate afecta întregul organism. Cel mai frecvent, sunt afectate articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor, dar pot apărea inflamații și dureri și la genunchi, șolduri și umeri. O dietă sănătoasă și echilibrată te poate proteja împotriva efectelor secundare ale medicamentelor pentru artrită și îți poate ameliora simptomele. Îți prezentăm în acest articol ce alimente sunt recomandate în artrita reumatoidă și ce produse trebuie să eviți!

De ce este importantă dieta în artrita reumatoidă?

Deși nu există un regim alimentar care să te vindece de artrita reumatoidă, simptomele acestei afecțiuni se pot îmbunătăți ca urmare a schimbării dietei. Fiecare om este diferit și, de asemenea, există mai multe tipuri de artrită. De aceea, ceea ce funcționează pentru o persoană, poate să nu fie de folos altei persoane.

Cu toate acestea, dieta sănătoasă este importantă în artrita reumatoidă deoarece îți oferă vitaminele, mineralele și antioxidanții de care ai nevoie. În plus, anumite alimente te pot proteja împotriva posibilelor efecte secundare ale medicamentelor și împotriva bolilor de inimă, ce apar uneori în unele tipuri de artrită.

De asemenea, o dietă echilibrată te va ajuta să-ți păstrezi o greutate corporală optimă, acest lucru fiind extrem de benefic dacă ai artrită. Greutatea suplimentară va pune o presiune mai mare pe articulațiile inflamate, intensificând durerea și generând nevoia de analgezice. În schimb, dacă scapi de kilogramele în plus, articulațiile tale nu vor mai fi atât de tensionate, iar tu nu va mai trebui să iei medicamente anti-durere la fel de des.

Ce alimente să mănânci dacă ai artrită reumatoidă?

Dacă suferi de artrită reumatoidă, specialiștii îți recomandă să mănânci alimente bogate în nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți.  

  • Dieta mediteraneană

Aceasta include pește, carne de pasăre, multe fructe și legume, leguminoase (mazăre și fasole), nuci, ulei de măsline, cereale integrale și semințe. Cercetările au arătat o îmbunătățire a simptomelor experimentate de persoanele cu artrită reumatoidă care au urmat o dietă mediteraneană. Fructele și legumele conțin antioxidanți care pot reduce inflamația articulațiilor.

  • Alimente bogate în fier

Unul dintre cele mai comune simptome ale artritei reumatoide este oboseala constantă. Aceasta poate fi agravată de anemie, o afecțiune care se manifestă prin scăderea celulelor roșii din sânge. Dacă nu sunt suficiente globule roșii, transportul de oxigen în corp este afectat.

Pentru a evita anemia, este important să consumi în mod regulat alimente bogate în fier, precum: carne roșie slabă, ouă, legume cu frunze verzi, mazăre, fasole, linte și cereale fortificate. Fierul este mai ușor absorbit de organism dacă este combinat cu vitamina C, pe care o poți lua din fructe și legume.

  • Alimente bogate în calciu

Calciu ajută la păstrarea sănătății oaselor. Dacă ai articulații inflamate și utilizezi glucocorticoizi ca parte a tratamentului, ești mai expus riscului de a dezvolta osteoporoză. Poți lua calciu din lapte cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt, brânză, legume cu frunze verzi, migdale și pește, precum sardine.

  • Acizi grași Omega-3

Alimentele care conțin acizi grași omega-3 ajută la reducerea inflamației asociate cu artrita reumatoidă. Este adevărat că efectele acestor grăsimi sunt relativ modeste în comparație cu medicamentele antiinflamatorii, însă trebuie să știi că ele nu au efecte secundare. În plus, au și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi riscul redus de boli de inimă.

Alimentele bogate în grăsimi omega-3 includ: pește gras (somon și sardine), semințe de in și ulei de in, ulei de rapiță, nuci și ouă. Și suplimente cu ulei de pește sunt bune, însă este important să nu confunzi uleiul de pește cu uleiul de ficat de pește. Acestea din urmă conțin și vitamina A care, în cantități mari, pot provoca reacții adverse grave. Este esențial să consulți medicul înainte de a lua suplimente alimentare pentru a te asigura că iei doza corectă.

  • Condimente cu efect antiinflamator

Ghimbirul și turmericul sunt printre cele mai cunoscute plante cu efecte antiinflamatorii care sunt folosite în tratamentul naturist al artritei reumatoide. În plus, consumate în mod regulat, acestea acționează ca un tonic natural, revitalizând organismul și întărind sistemul imunitar.

Alimente care inflamează articulațiile

Studiile au arătat că anumite alimente agravează simptomele artritei reumatoide, provocând inflamația articulațiilor. Iată care sunt acestea:

  • Produsele care conțin mult zahăr. Bomboanele, băuturile dulci și carbogazoase, înghețata și alte asemenea alimente agravează simptomele artritei. Acest lucru se datorează faptului că zahărul eliberează citokine în organism, molecule proteice care au un rol esențial în declanșarea inflamațiilor.
  • Alimente procesate și prăjite. Studiile au arătat că persoanele care consumă astfel de alimente în mod regulat au un risc mai mare de a dezvolta artrită.
  • Alimente ce conțin gluten. Unele cercetări au arătat că glutenul poate crește inflamația în corp.
  • Alcool. Consumul de alcool agravează simptomele artritei reumatoide, crește frecvența și severitatea atacurilor de gută și favorizează apariția osteoartritei.
  • Alimente bogate în sare. Studiile au arătat că sarea în exces poate declanșa și agrava inflamația articulațiilor.  

În concluzie, dieta sănătoasă este deosebit de importantă în artrita reumatoidă. Introdu în alimentația ta produse bogate în substanțe nutritive, vitamine, minerale și antioxidanți deoarece acestea te vor ajuta să reduci inflamația și să ameliorezi durerile articulare. Pe lângă dietă și exercițiile fizice sunt importante, află care sunt cele mai bune 9 exerciții pentru ameliorarea rigidității articulare.

Referințe:

https://www.healthline.com/

https://www.nhs.uk/

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Articol citit de 5672 persoane