Tratamentul pentru spondiloza cervicală include fizioterapie, administrarea de medicamente antiinflamatoare, schimbarea dietei și alte remedii naturiste. Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele acestei afecțiuni, care includ dureri puternice de cap, rigiditatea gâtului și a umerilor, amețeli și altele. În unele cazuri, este necesară intervenția chirurgicală. Află din acest articol cum poți săpa de durerile la coloana cervicală!
Spondiloza cervicală: ce este, de ce apare și ce simptome are?
Spondiloza cervicală este un tip de boală degenerativă (artrită) care afectează gâtul. În mod normal, discurile moi dintre vertebrele coloanei vertebrale asigură amortizarea. Pe măsura înaintării în vârstă și din cauza altor factori de risc, aceste discuri se comprimă, iar cartilajul care căptușește vertebrele se uzează. Vertrebrele se freacă una de cealaltă și astfel apar dureri și alte simptome supărătoare.
Spondiloza cervicală este extrem de frecventă, mai ales la persoanele peste 40 de ani. Statisticile arată că spondiloza apare la 50% dintre adulții peste 40 de ani și la 85% la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. La bărbați, severitatea bolii este mai mare, în comparație cu femeile.
Pe lângă vârstă, factorii de risc care favorizează spondiloza cervicală sunt:
- Ocupația (incidența este mai crescută la persoanele care au purtat sarcini grele pe cap sau umeri, la dansatori și gimnaști)
- Anomalii osoase congenitale (malformațiile osoase pun un stres excesiv asupra discurilor intervertebrale adiacente, favorizând apariția spondilozei)
- Obezitatea și sedentarismul
- Efectuarea unor sarcini repetate care pun presiune pe coloana vertebrală
Afecțiunea provoacă cel mai adesea durere și rigiditate la nivelul gâtului, însă multe persoane nu prezintă simptome vizibile. Tratamentul pentru spondiloză cervicală include mai multe opțiuni, inclusiv administrarea de medicamente, fizioterapie și alte proceduri.
Medicamente pentru spondiloza cervicală
O parte din tratamentul pentru spondiloza cervicală constă în administrarea de medicamente analgezice și antiinflamatoare. Acestea pot fi:
- Acetaminofen (pentru a trata durerea ușoară)
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen și naproxen)
- Corticosteroizi orali (pentru reducerea inflamației)
- Relaxante musculare (acestea tratează spasmele musculare dureroase)
În plus față de analgezicele și antiinflamatoarele pentru spondiloză cervicală, în unele cazuri este nevoie și de injecții pe bază de steroizi. Aceștia sunt injectați în articulația dureroasă a gâtului sau în spațiul de lângă măduva spinării. Injecțiile ajută la ameliorarea durerii pe termen scurt.
Spondiloza cervicală: tratament naturist
Pe lângă tratamentul medicamentos, pacienții cu spondiloză cervicală vor avea nevoie și de alte proceduri și terapii suplimentare. Acestea includ:
- Fizioterapie. Exercițiile fizice specifice pot ajuta la ameliorarea durerii și la întărirea mușchilor slăbiți sau încordați. Programele de fizioterapie pentru spondiloza cervicală durează în general între 6 și 8 săptămâni, cu sesiuni de 2-3 ori pe săptămână.
- Aplicarea de gheață sau comprese calde pe zona dureroasă. Aceste tratamente locale pot ajuta la ameliorarea durerii pe termen scurt.
- Masaj sau acupunctură. Terapeutul poate recomanda un masaj de relaxare a mușchilor din zona cervicală pentru a înlătura disconfortul din acea zonă. De asemenea, acupunctura poate fi de folos pentru reducerea durerii.
- Guler cervical moale. Acesta este un inel căptușit care se înfășoară în jurul gâtului și este ținut în loc cu velcro. El are rolul de a limita mișcarea gâtului și de a permite mușchilor să se odihnească. Ca parte a tratamentului pentru spondiloză cervicală, gulerul moale trebuie purtat doar pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece pe termen lung ar putea scădea rezistența mușchilor gâtului.
- Terapii alternative. Printre acestea se numără terapia cu laser, terapia cu curent diadinamic și terapia cu ultrasunete. Acestea ajută la diminuarea durerilor de la coloana cervicală, dar ajută și la reducerea inflamațiilor și destinderea mușchilor.
Dieta în spondiloza cervicală
Alimentația este importantă în tratamentul pentru spondiloză cervicală deoarece anumite alimente pot ajuta la reducerea inflamației din corp, la întărirea oaselor și musculaturii.
Alimente recomandate în spondiloza cervicală
Alimentele recomandate în spondiloza cervicală sunt cele bogate în vitamine, minerale și antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și combat inflamația din corp. Iată care sunt acestea:
- Alimente bogate în magneziu
Magneziul este esențial pentru sănătatea oaselor, iar deficiența de acest mineral în organism poate duce la dureri de gât și de mușchi. Magneziul se găsește adesea din abundență în: soia, fasole, nuci, cereale integrale, fructe și legume. Conform specialiștilor, bărbații adulți ar trebui să consume 400 mg de magneziu pe zi, în timp ce femeile ar trebui să aibă un aport zilnic de 320 mg.
- Antioxidanți, vitamina C și A
Antioxidanții, vitamina C și A ajută la combaterea radicalilor liberi care provoacă inflamația. În plus, ajută la calmarea nervilor și oferă putere întregului organism. Fructele și legumele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, fiind de ajutor în ameliorarea durerii la coloana vertebrală.
- Alimente bogate în calciu și vitamina D
Calciul ajută la creșterea rezistenței oaselor, în timp ce vitamina D ajută la absorbția calciului în organism. Doza recomandată de calciu pentru un adult este de aproximativ 1000-1500 mg, iar vitamina D este de aproximativ 400 până la 800 UI pe zi. Alimentele bogate în calciu sunt: lactatele, migdalele, semințele de susan și floarea soarelui, produsele din soia (tofu) și altele.
- Cereale integrale
Făina rafinată favorizează inflamația în corp, așadar este important să alegi pentru consum produse din făină integrală. Acestea din urmă sunt mai puțin inflamatorii și mult mai hrănitoare. Poți opta pentru cereale integrale, orez brun, paste și fulgi de ovăz.
- Acizi grași Omega 3 și vitamina E
Consumul de acizi grași omega 3 ajută la scăderea nivelului de substanțe chimice inflamatorii din organism. Acești acizi se găsesc din abundență în pește (somon, sardine, macrou), dar și în alte alimente, precum: semințele de in, legumele cu frunze verzi sau nuci.
Alte alimente cu proprietăți antiinflamatoare care sunt recomandate în tratamentul pentru spondiloză cervicală sunt:
- Mere
- Usturoi
- Ghimbir
- Turmeric
Alimente pe care să le eviți
Dacă suferi de spondiloză cervicală, este important să eviți alimentele care favorizează inflamațiile în corp. Printre acestea se numără:
- Alimentele procesate. Ele conțin multe substanțe chimice și, în plus, nu sunt deloc hrănitoare. Exemple de astfel de alimente sunt: mâncarea fast-food, semipreparatele, zaharurile rafinate (bomboane, băuturi carbogazoase), carnea procesată (slănină, cârnați, șuncă) și multe altele.
- Produsele lactate cu un conținut ridicat de grăsime (acestea pot favoriza inflamațiile)
- Carnea roșie (nu trebuie să renunți complet la ea, însă consumul trebuie limitat)
De asemenea, este important să renunți la fumat și la consumul de alcool deoarece acestea pot provoca oase slabe și fragile. Alcoolul duce la pierderea de magneziu și calciu din organism, iar fumatul duce la deteriorarea oaselor.
Așadar, tratamentul pentru spondiloză cervicală conține mai multe opțiuni. Pe lângă medicamentele analgezice și antiinflamatorii, există și alte măsuri pe care le poți lua pentru a ameliora durerea și amețelile.
Referințe:
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/cervical-spondylosis-arthritis-of-the-neck/
https://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/anti-inflammatory-foods-try-neck-pain
Sursa foto: Pexels.com
Articol citit de 21464 persoane
Acest articol nu are comentarii!