Ziua de 6 martie este foarte importantă pentru creștini ortodocși, întrucât sunt sărbătoriți Sfinții 42 de Muncenici din Amoreea. Ba mai mult, astăzi este prăznuită Aflarea Sfintei Cruci.


Sfinţii 42 de Mucenici din Amoreea au fost conducători în armatele împăratului bizantin Teofil (829-842). Atunci când musulmanii au asediat oraşul Amoreea (în Galicia, Asia Mică), au luat în sclavie pe cei 42 de comandaţi, împreună cu alţi creştini, scrie crestinortodox.ro. În timpul celor şapte ani de temniţă, comandanţii au fost sfătuiţi de musulmani să îmbrăţişeze credinţa islamică.


 Când aceştia le-au grăit comandanţilor: "Mohamed este adevăratul proroc iar nu Hristos," comandanţii au răspuns: "Dacă aţi avea doi care se ceartă pentru un câmp, cum că este al lui, unul având mulţi martori care adeveresc aceasta, iar celălalt nici unul, ce aţi zice, ca al cui este câmpul?" La acest răspuns şefii musulmani au zis: "Fără îndoială că al celui cu mulţi martori."


Atunci comandanţii au mărturisit: „Drept aţi răspuns. Aşa este şi cu Hristos şi cu Mohamed al vostru. Hristos are mulţi martori: Prorocii din vechime, Moise şi Ioan Botezătorul, pe care şi voi îl recunoaşteţi şi care a dat mărturie pentru El. Mohamed însă nu are ca mărturisitor decât pe el însuşi."


În urma acestor mărturisiri, musulmanii au grăit: "Credinţa noastră e mai bună decât cea creştină pentru că vedeţi şi voi că Dumnezeu ne-a dat nouă izbândă asupra voastră, a creştinilor! Vedeţi bine ca cele mai bogate pământuri şi împăraţii din lume sunt ale noastre, şi că ele sunt şi mai numeroase şi mai întinse ca ale voastre!".


În urma multor chinuri, aceștia au fost ucişi pentru că nu au lepădat credința în Hristos, potrivit sursei citate. 

 

Articol citit de 4049 persoane