Sfântul Efrem cel Nou s-a născut în Grecia, pe 14 septembrie 1384, a rămas orfan de tată la o vârstă fragedă, fiind crescut doar de mamă, împreună cu cei frați ai săi. Viața l-a adus, însă, pe Sfântul Efrem ca monah la Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților, din regiunea grecească Attica (de lângă localitatea Nea Makri), la doar 14 ani.


Ani de zile mai târziu, pe când avea  41 de ani de viață și 27 de ani de aspră nevoință călugărească), Sfântul Efrem cel Nou a fost luat în robie de către turcii care au atacat mănăstirea de pe Colina Neprihăniților, iar ceilalți călugări din obștea sa au fost decapitați. Opt luni de zile a îndurat suferință, iar apoi, într-o zi de marți, s-a stins din viață, fiind supus unor chinuri inimaginabile. În urma sa, însă, au rămas numeroase rugăciuni, printre cele mai importante fiind această rugă, despre care se spune că aduce pacea și înțelegerea între vecini.


Rugăciune către Sfântul Efrem pentru pacea și buna înțelegere între vecini „Iubitorule de oameni și multi-milostive Părinte Efrem, fă lucrătoare blândețea și bunătatea ta asupra noastră și asupra vecinilor noștri, și pogorând peste toți binecuvântarea păcii tale, liniștește toată tulburarea pornită din înverșunare, nepricepere, reavoință ori din alte pricini. Prisosește cu harul tău, dăruindu-ne înțelepciune binevoitoare, prin care să lucreze îngăduința și răbdarea unui cu celălalt, ca astfel toate neînțelegerile, îndârjirile, pomenirile de rău ori semețiile să se stingă, făcând loc omeniei și bunătății firești. Pune tu gânduri bune în inimile noastre, ca văzând mai întâi în celălalt chipul lui Dumnezeu, să lepădăm apucăturile sălbatice și să îi cinstim pe semenii noștri ca pe făpturi ale Domnului. Plinește tu început bun în această împreună-locuire, ca stingându-se tot lucrul vătămător de suflet, să trăim în pace și bună înțelegere unii cu alții, încât să ne bucurăm a ne întâlni și sta față către față. Luminează cu binecuvântarea ta toată viața noastră, ca prin puterea Sfintei Cruci să ne îndulcim de roadele răbdării, ale îngăduinței și ale dragostei nefățarnice, încât și prin cele mai neînsemnate lucruri ale vieții noastre să putem cunoaște lucrarea cea tainică și iubitoare a Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Amin”.

Articol citit de 8055 persoane