Una dintre cele mai puternice rugăciuni pentru sănătate este cea către moaștele Cuvioasei Parascheva. Rostită zi de zi, aceasta va face minuni pentru oricine.

„Ne închinăm la Dumnezeu și îți cinstim sfintele moaște, Sfântă Cuvioasă Parascheva. Propovăduind cu mărire și cântări toate minunile tale care prin darul lui Dumnezeu și pentru a noastră mântuire am dobîndit. Bine primită fă rugăciunea noastră, sfântă! Și grăbșste totdeauna a ne ajută că să cântăm cu bucurie isprăvile tale și slavă lui Dumnezeu!

Doamne, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptură, nu întoarce față Ta de la noi păcătoșii că să nu vină asupra-ne mania cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii.

Nu ne lasă, Doamne ! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștigă milostivirea prin sârguință cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu că un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, că din adîncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.'

Cine a fost Cuvioasa Parascheva

Cuvioasa Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși[1]. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea.

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice [2].

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.[3]

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Articol citit de 864 persoane