Creștin ortodocșii cinstesc în fiecare an, înainte de începerea Postului Crăciunului, Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamă. În această zi sunt pomeniți oamenii trecuți în neființă.


Astfel, în această zi, gogospodinele împart pachete cu mâncare, colaci și colivă celor săraci. În plus, se aprind lumânări și tămâie care semnifică atât lumina credinţei, dar şi a faptelor bune ale celui comemora. De asemenea, tot în această zi este indicat să rostești această rugăciune.

”Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt. Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale. Ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, că să mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilită mea rugăciune că o tămaie mirositoare. Pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari. Și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima. Care impreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt. Care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.”

 

Articol citit de 636 persoane