Creștin ortodocșii îl sărbătoresc, în fiecare an, pe 6 decembrie, pe Sfântul Nicolae, așteptat cu nerăbdare de toți copiii, care în seara de ajun își curăță și-și pregătesc ghetuțele pentru ca moș Nicolae să le umple cu daruri. În cazul în care copiii n-au fost cuminți, însă, moșul nu le aduce cadouri, ci o nuielușă.
Conform tradiției, Sfântul Nicolae este al doilea sfânt facut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele Ceresc, în stânga lui. Acesta este cunoscut, de asemenea, pentru faptul că e milostiv față de săraci, ajută văduvele, orfanii și dăruiește bani tuturor oropsiților. Sfântul Nicolae este, de asemenea, protector al copiilor, fiind primul moș darnic care le face acestora cadouri odată cu venirea iernii.
Conform tradiției populare, în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rând, se spune că preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
În ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete și își aleg gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Totodată, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.
Astfel, se vor pune crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul ce urmează.
Se spune în tradiția românească că iarna începe la Sfântul Niculai, când, acesta, trebuie să-și scuture barba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Niculai.
Articol citit de 1378 persoane
Acest articol nu are comentarii!