Creștinii ortodocși, dar și catolicii sărbătoresc, în fiecare, an, pe 5 februarie, pe Sfânta Agata, despre care să spune că este protectoare a femeilor bolnave de boli de sân, dar mai ales împotriva cancerului. 

Originară din ținuturile Siciliei, din Cetatea Panormos, Mucenița Agata nu este cunoscută doar pentru frumusețea uluitoare, dar și pentru bogățiile incomensurabile pe care le avea. S-a dedicat, însă, credinției creștine și a fost supusă unor pedepse crunte. S-a încercat să fie căsătorită împotriva voinței ei, însă în ciuda tuturor chinurilor, ea și-a păstrat credința în Hristos și a ales mai degrabă să moară decât să fie împiedicată să-și urmeze credința. A fost aruncată în temniță, unde s-a stins din viață. Înainte, însă, a depistat o problemă de sănătate la nivelul sânului.

Potrivit legendei, acesteia i s-ar fi arătat Sfântul Petru, care a vrut să o vindece, însă ea, din pudoare feciorelnică, nu a vrut să-și arate trupul în fața unui bărbat și a spus: „Am pe Domnul meu Iisus Hristos, care le tămăduiește pe toate și care, cu voia si cu cuvântul Său, ridică pe cei căzuți. Acela, de va voi, poate să mă mântuiască și pe mine, roaba Sa cea nevrednică”. Și sfânta s-a vindecat miraculos, prin credință. Unele scrieri spun că, la mormântul ei, un înger ar fi adus o lespede de piatră, pe care era scris un epitaf în care ea era numită „cuget cuvios”. Datorită vindecării sale miraculoase, este considerată ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la sân.

Rugăciunea către Sfânta Agata

Se spune că Sfânta Agata, care este sărbătorită în fiecare an, pe 5 februarie, ocrotește femeile bolnave de cancer, motiv pentru care îți recomandăm să rostești această rugăciune. 

„Agata cea cu nume mare, mireasă a lui Hristos nestricată, frumuseţe dumnezeiască pusă de o parte şi muceniţă împodobită, fă pomenire de cei ce te cinstesc cu credinţă, fecioară înfrumuseţată, ca să afle dezlegare de păcate cei ce săvârşesc cu bucurie sfântă pomenirea ta. Ajută-mi, muceniţă, purtătoare de biruinţă, curată, ca Hristos, Judecătorul tuturor să-mi fie milostiv, cu rugăciunile tale, rogu-mă, prea cinstită. Şi nu înceta rugând pururea pe Cel milostiv să curăţească mulţimea 

greşalelor mele, ceea ce eşti podoaba mucenicilor. Amin.”

O parte din sfintele moaște se află la Mânăstirea Bistrița, în județul Neamț. Creștinii ortodocși, dar și cei catolici o sărbătoresc în fiecare an, pe 5 februarie. 

Articol citit de 18119 persoane