Creștin ortodocșii din toate colțurile țării sărbătoresc, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, Înălțarea Domnului, o sărbătoare pentru care gospodinele se pregătesc din timp cu ouă roșii și preparate alese, precum la Paște.
Spre deosebire de Paște, când ouăle sunt vopsite în Joia Mare, de Înălțarea Domnului, gospodinele vopsesc ouăle chiar în ziua sărbătorii, după care le duc la Biserică, iar mai apoi le împart celor nevoiași.
Tot în această zi sfântă se spune că este bine ca toți credincioșii să dea de pomană. În general se împart pâine caldă, pască, plăcinte, brânză, ceapă verde și rachiu și se spune că Cerul este deschis până în această zi sfântă.
În unele zone ale țării, oamenii își leagă frunze de nuc peste brâu, deoarece se spune că Mântuitorul Iisus Hristos le-ar fi purtat în momentul Înălțării. De cealaltă parte, în alte zone, fetele și feciorii merg în pădure, unde culeg frunze de alun, pe care mai apoi le folosesc pentru a face vrăji de draoste.
Tot de Înălțarea Domnului se împodobesc mormintele cu frunze de paltin și se pun la ferestre frunze de leuștean.
În această zi sfântă este bine ca femeile să nu împrumute sare și să nu dea foc din casă, pentru că toată vasa va vui.
De Înălțare, se culeg plantele medicinale cu puteri tămăduitoare. De asemenea, se crede că paltinul, nucul, alunul şi leuşteanul au puteri vindecătoare, dacă sunt culese în ziua marelui praznic.
Ca să ai recoltă bogată, semănătorile trebuie să se facă până la Înălțare.
Înălțarea Domnului este o mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului. Înălțarea Domnului 2019 pică în calendarul ortodox la data de 6 iunie.
Articol citit de 3355 persoane
Acest articol nu are comentarii!