Postul Paștelui 2020 a început pe 2 martie și se va încheia pe 19 aprilie, iar în toată această perioadă creștinii trebuie să respecte cel mai aspru post din timpul anului, care are doar două dezlegări la pește.

Postul Paștelui sau Postul Mare, așa cum mai este denumit, este cel mai important și mai lung post. În această perioadă, credincioșii nu doar că sunt mai atenți la faptele lor, însă renunță la alimentele de proveniență animală.

Astfel, în cele 40 de zile, credincioșii care aleg să respecte Postul Paștelui nu au voie să consume carde, produse lactate, vin sau ulei. De asemenea, în Săptămâna Mare, cea dinaintea Paștelui, se mănâncă numai seara și doar pâine și apă. Ba mai mult, în Vinerea Mare se ține post negru.

Prima dezlegare la pește va fi pe 25 martie, când va fi sărbătorită Buna Vestire, iar următoarea pe 12 aprilie, când creștinii celebrează Floriile.

De asemenea, în această perioadă, conduita morală este esențială, potrivit lui Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisercii Ortodoxe Române.

„Mesajul în perioada de post este a nu te mai risipi existențial, a nu te mai risipi lăuntric ci a te întoarce acasă și din poziția omului cu rădăcini în valorile credinței sale să faci binele mai intens decât îl faci în afara perioadei de post. Avem această uriașă șansă să putem intensifica binele pe care îl facem în multe feluri. A renunța doar la anumite alimente nu rezolvă nimic în mod profund. Registrul moral al postului este esențial”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR.

Articol citit de 556 persoane