Recunoscut încă din cele mai vechi timpuri grație proprietăților terapeutice pe care le are, turmericul este o plantă înrudită cu ghimbirul și este cunoscut și sub numele de șofran indian. Folosit intens în medicina ayurvedică și în cea chineză tradițională, turmericul are un conținut bogat de curcumin, o substanță activă ce ajută la tratarea inflamațiilor.

Turmericul se numără printre ingredientele folosite pentru obținerea Insuveg, un supliment alimentar recomandat persoanelor diagnosticate cu diabet, întrucât are puterea de a regla nivelul de zahăr din sânge. Conform studiilor de specialitate, curcuminul, substanța activă din acest ingredient are puterea de a regla nivelul de glucoză din sânge și de a spori secreția de insulină a pancreasului. În plus, previne apariția diabetului de tip doi și ajută la reducerea nivelului de colesterol ”rău” LDL, dar și a nivelulului de colesterol total, prevenind astfel apariția bolilor cardiovasculare.

Turmericul ajută, de asemenea, la îmbunătățirea răspunsului la insulină și la reglarea nivelului glucozei din sânge, dar protejează și împotriva apariției unor probleme precum distrugerea țesutului ochiului, a posibilelor leziuni cerebrale, dureri ale nervilor (neuropatie) și a bolilor de inimă.

Printre altele, turmericul este bogat în antioxidanți, motiv pentru care reduce riscul de cancer de colon, întrucât inhibă proteina de care tumorile au nevoie pentru a se dezvolta. În plus, studiile de specialitate au arătat că acest ingredient ajută la încetinirea procesului de dezvoltare a tumorilor maligne. Previne, printre altele, și afecțiuni neurodegenerative, precum Alheimer.

Nu în ultimul rând, curcuminul ajută la îmbunătățirea stării metabolice în cazul bolnavilor de diabet zahar, dar și la reducerea colesterolului din sânge. În plus, această substanță activă ajută la combaterea efectelor date de radicalii liberi, care sunt deosebit de periculoși pentru sănătate și care pot da naștere unor boli grave.

Articol citit de 1038 persoane