Fructe cu coajă lemnoasă delicioase, au fost mult timp venerate ca simbol al sănătății încă din cele mai vechi timpuri.  Miezurile sunt îmbogățite cu mai multe substanțe nutritive, beneficiind de vitamine esentiale pentru o sanatate optima.

Fisticul este de fapt, obținut din sâmburi de fructe din familia Anacardiaceae, în genul: Pistacia. Planta este de o mărime largă stufoasa, din copac mediu, foios; se crede că au originea în lanțuri muntoase din Asia de vest și regiunea Turcia. Există mai multe soiuri dar cu toate acestea, cel mai popular soi cultivat în scopuri comerciale este Kerman.

Fisticul sunt fructe cu coajă de copac delicioase recunoscute pentru proprietățile lor nutriționale sănătoase. Împreună cu nuci, migdale și caju, acestea oferă surse bune de proteine, grăsimi, și minerale locuitorilor care trăiesc regiuni în jurul valorii de altfel uscate și aride din Europa Centrală, de Vest și Asia de Sud.

Fisticul este o sursă bogată de energie; 100 g de boabe transporta 557 de calorii. In plus, ele compun cantitati mari de acizi grași mono-nesaturați, cum ar fi acidul oleic și antioxidanți. Consumul regulat de fistic in dieta poate ajuta la scaderea totala LDL a colesterolului rau si creste nivelul de HDL colesterol bun in sange. Studiile de cercetare sugereaza ca dieta mediteraneana, care este bogata în dietă-fibre, acizi grași mono-nesaturați și antioxidanți pot ajuta la reducerea boala arterelor coronare si riscul de accident vascular cerebral, prin favorizarea profilului lipidelor din sânge sănătos.

Nucleele sunt sursa bogate de multe anti-oxidanti, substante fito-chimice, cum ar fi caroteni, vitamina E și compuși antioxidanți polifenolici. Studiile de cercetare sugerează că acești compuși pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi toxici din organism, și, astfel, va proteja de boli, cancere și infecții.

Fisticul este surse excelenta de vitamina E; în special bogate în gama-tocoferol; compune aproximativ 23 g per100 g. Vitamina E este un antioxidant liposolubil puternic esențial pentru menținerea integrității membranelor celulare ale mucoasei și a pielii. In plus, vitamina E funcționează ca captator de radicali liberi de oxigen daunatori.

Acestea sunt ambalate cu multe grupuri importante-B complex de vitamine, cum ar fi riboflavina, niacina, tiamina, acid pantotenic, vitamina B-6, și folati.

Ele sunt depozitul de minerale de cupru, mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc si seleniu. 100 g nuci furnizează 144% din nivelurile de consum zilnic recomandat de cupru. Cuprul este un mineral esential care este necesar în neuro-transmisia metabolismului, precum și de productia de celule roșii din sânge (RBC).

Articol citit de 7473 persoane