Durerile abdominale

 • Durerea abdominala este durerea care se simte în partea  trunchiului sub coaste și deasupra pelvisului.
 • Durerea abdominala provine de la organele din abdomen sau organelle adiacente abdomenului.
 • Durerea abdominala este cauzată de inflamarea, distensia unui organ, sau prin diminuarea alimentarii cu sange a unui organ. Durerea abdominală din sindromul intestinului iritabil (SII) poate fi cauzata de contracția mușchilor intestinali sau de hiper-sensibilitatea la activitățile intestinale normale.
 • Simptomele asociate cu durerile abdominale pot include:
 1.  Balonare
 2.  Gaze (flatulenta)
 3.  Indigestie
 4.  Durere în partea superioară stânga sau dreapta; mijlocie; sau abdominala stânga sau dreapta-inferior
 5.  Constipație
 6.  GERD
 7.  Arsuri stomacale
 8.  Durere toracică

Cauza durerii abdominale este diagnosticată pe baza caracteristicilor durerii, examenului fizic și testelor specifice. Ocazional, chirurgia este necesara pentru diagnostic.

Diagnosticul pentru a decela cauza de dureri abdominale este dificil, deoarece caracteristicile durerii pot fi atipice, testele nu sunt întotdeauna anormale, iar caracteristicile durerii pot fi modificate în timp.

Ce sunt durerile abdominale?

Durerile abdominale sunt dureri care se simt în regiunea abdomenului. Abdomenul este o zonă anatomică delimitată de marginea de jos a coastelor avand deasupra diafragma, osul pelvian (ramul pubian) in parte inferioara , iar flancurile pe fiecare parte. Deși durerile abdominale pot apărea din țesuturile peretelui abdominal care inconjoara cavitatea abdominală (cum ar fi pielea și mușchii peretelui abdominal), termenul general de durere abdominala este folosit pentru a descrie durerea care provine de la organele din cavitatea abdominală. Organele abdomenului includ : stomac, intestinul subtire, colon, ficat, vezica biliara, splina si pancreas.

Din punct de vedere tehnic, porțiunea cea mai de jos a zonei descrisa anterior este pelvisul, care conține vezica urinară și rectul, precum și glanda prostată la bărbați, și uterul , trompele uterine, si ovarele la femei. Practic vorbind, de multe ori este dificil să știm dacă mici dureri abdominale vin de la nivelul abdomenului inferior sau din regiunea pelvica.

Ocazional, durerea poate fi simțita în abdomen, chiar dacă provine din alte organe, care sunt in vecinatatea cavitatii abdominale. De exemplu, bolile de plaman inferior, rinichii, uterul sau ovarele pot provoca dureri abdominale. Pe de altă parte, este posibil ca durerea de organe în abdomen sa fie simțita în afara abdomenului. De exemplu, durerea de inflamație pancreatica poate fi simțita în spate. Aceste ultime tipuri de durere sunt numite „irradiate”, deoarece durerea nu provine din locul in care se simte. Mai degrabă, cauza durerii este situata la distanță de unde se simte (de exemplu, se face referire la o zonă diferită).

Care sunt cauzele durerii abdominale?

Durerile abdominale sunt cauzate de inflamarea (de exemplu, apendicita, diverticulita, colita), prin întinderea sau distensia unui organ (de exemplu, obstrucție a intestinului, blocarea unui canal biliar de calculi biliari, edematierea ficatului datorita hepatitei), sau de scaderea  aportului de sange la un organ (de exemplu, colita ischemică).

Pentru a complica lucrurile, durerile abdominale, pot exista si fără inflamație, distensie sau pierderea vascularizației. Un exemplu important al acestui  tip din urma este dat de durerea de sindromul de colon iritabil (IBS). Nu este clar ce cauzeaza dureri abdominale în IBS, dar se crede că se datorează fie contracțiilor anormale ale mușchilor intestinali (de exemplu, spasme) sau nervi anormal de sensibili în intestine care dau naștere senzatiilor dureroase necorespunzător (hipersensibilitate viscerală). Aceste ultime tipuri de durere sunt adesea menționate ca durere funcționala pentru că nu se recunosc .

Când trebuie să sun medicul pentru dureri abdominale?

Unii medici sugerează că, dacă aveți un motiv „mai puțin grav” de dureri abdominale (a se vedea mai sus secțiunea pe subiect), mai ales dacă este o intoxicație alimentară probabil (virală sau bacteriană) și ați avut disconfort, dar nu sunteti deshidratat, nu aveți probabil nevoie de îngrijiri medicale, pentru ca simptomele ar trebui să cedeze în aproximativ 24 pana la 48 de ore. Dacă aveți o problemă cronică care cauzeaza ocazional dureri abdominale, majoritatea medicilor sugereaza să contactați persoana care vă tratează pentru afectiune pentru o programare sau reinnoire de prescriptie medicala (rezervă). Cu toate acestea, dacă aveți oricare dintre problemele sau simptomele enumerate în secțiunea „durere abdominală grava” de mai sus, trebuie să solicitați imediat asistență medicală.

Cum este cauza de dureri abdominale diagnosticate?

Medicii determina cauza de dureri abdominale, bazându-se pe:

 1. Caracteristici, semne, si simptome de durere
 2. Aprecierea la examenul fizic
 3. Laborator, radiologie, precum și testarea endoscopică
 4. Chirurgie

Semne si simptome asociate cu durerile abdominale

Următoarele informații, obținute prin anamneza unui pacient, sunt importante în ajutorul medicilor pentru a determina cauza durerii:

• Modul in care începe durerea. Durerile abdominale care apar brusc sugereaza un eveniment acut, de exemplu, întreruperea alimentarii cu sânge la colon (ischemie) sau obstrucționarea de duct biliar data de o piatra (colica biliara).

Localizarea durerii.

 •  Apendicita provoacă de obicei durere în portiunea din mijlocul abdomenului, și apoi se mută la dreapta in regiunea abdomenului inferior, locul anatomic al apendicelui.
 •  Diverticulita provoacă de obicei dureri la nivelul abdomenului inferior in stânga unde sunt amplasati majoritatea diverticulilor colonici.
 •  Durerea provenita din vezicula biliara (colica biliara sau colecistita), de obicei se simte în mijlocul abdomenului superior sau al abdomenului superior in dreapta, aproape de locul unde se află vezica biliara.

Caracterul durerii.

 • Obstrucționarea intestinului provoacă inițial valuri de crampe abdominale din cauza contracțiilor mușchilor intestinali si a distensiei intestinului.
 •  Durerea asemanatoare crampelor sugerează contracții viguroase ale intestinelor.
 •  Obstrucționarea ductelor biliare de calculi biliari provoacă de obicei dureri abdominale superioare constante, care dureaza intre 30 de minute și câteva ore.

Pancreatita acuta provoaca de obicei durere severa, care nu cedeaza, la nivelul abdomenului superior și in partea superioară a spatelui.

 •  Durerea din apendicita acuta inițial poate începe în apropierea ombilicului, dar pe masura ce inflamatia progreseaza, durere se deplasează in partea din dreapta jos a abdomenului.
 •  Caracterul durerii se poate schimba în timp. De exemplu, obstructia ductelor biliare, uneori, progreseaza la inflamația vezicii biliare, cu sau fără infecție (colecistita acuta). Când se întâmplă acest lucru, caracteristicile durerii se schimba cu cu cele ale durerii inflamatorii. (Vezi mai jos.)

Durata durerii.

 •  Durerea de IBS e fluctuanta în mod obișnuit și dispare peste luni sau ani și poate dura in total ani sau decenii.
 •  Colicile biliare durează nu mai mult de câteva ore.
 •  Durerea de pancreatita durează una sau mai multe zile.
 •  Durerea bolilor legate de aciditate – boala de reflux gastroesofagian (GERD) sau duodenal – afișează o periodicitate, o perioadă de câteva săptămâni sau luni în care durerea inrautatita urmata de săptămâni sau luni în care durerea este mai domolita.
 •  Durere funcțională poate arăta același model de periodicitate.

 Ce inrautateste durerea?

Durerea din cauza inflamatiei (apendicita, diverticulita, colecistită, pancreatită) de obicei este agravata de strănut, tuse sau orice mișcare mai activa. Pacienții cu inflamație  lor preferă să stea intinsi, nemiscati.

Ce amelioreaza durerea?

 •  Durerea din IBS si constipatie de multe ori dispare temporar cand apare tranzit intestinal și poate fi asociata cu modificări ale tranzitului intestinal.
 •  Durerea din cauza obstrucției stomacului sau intestinului subtire superior poate fi linistita temporar de vărsături care reduc distensia ce cauzeaza obstrucția.
 •  Masa sau administrarea de antiacide poate ameliora temporar durerea din ulcere ale stomacului sau duodenului, deoarece ambii factori, alimente și antiacide neutralizeaza acidul care este responsabil pentru iritarea mucoasei și care cauzează durerea.
 •  Durerea care trezește pacienții din somn este mult mai probabil sa fie din cauze non-funcționale.

Alte simptome asociate care însoțesc durerile abdominale pot fi următoarele:

 •  Prezența febrei sugerează inflamație sau infecție.
 •  Diareea sau sangerarea rectala sugereaza o cauza intestinala a durerii.
 •  Prezența febrei și a diareei sugerează inflamație a intestinelor care poate fi infecțioasa sau neinfecțioasa.

Examenul fizic pentru a diagnostica durerile abdominale

Control medical

Examinarea pacientul va furniza medicului informatii suplimentare pentru cauza durerilor abdominale. Medicul va stabili:

 1.  Prezența sunetelor care provin din intestine, care apar atunci când există obstrucție a intestinelor,
 2.  Prezența semnelor de inflamație (relevate de manevre speciale in timpul examinarii),
 3.  Locul de amplasare a oricărei sensibilitate
 4.  Prezența unei mase în cadrul abdomenului care sugerează o tumora, organ marit de volum sau abces (o colecție de puroi infectat)
 5.  Prezența de sânge în scaun, care poate semnifica o problemă intestinala, cum ar fi ulcer, cancer de colon, colita sau ischemie.

 De exemplu:

 •  Găsirea sensibilitatii și semne de inflamație în abdomenul inferior stâng semnifica de multe ori diverticulita, în timp ce găsirea unei mase (inflamata), în aceeași zonă poate însemna că inflamatia a progresat și că s-a format un abces.
 •  Găsirea sensibilitatii și semne de inflamație în dreapta jos a abdomenului inseamna de multe ori aparitia unei apendicite, în timp ce găsirea unui mase in aceeasi zona poate însemna că inflamația apendiculara a progresat și că s-a format plastronul sau abcesul.
 •  Inflamația în dreapta jos a abdomenului, cu sau fără o masă, poate fi găsita în boala Crohn. (Boala lui Crohn afecteaza cel mai frecvent ultima parte a intestinului subtire, situat în dreapta jos a abdomenului.)
 •  O masă fără semne de inflamație poate însemna prezenta unui cancer.

Examene și teste pentru diagnosticarea durerilor abdominale

În timp ce istoria și examenul fizic sunt extrem de importante în determinarea cauzei dureri abdominale, testele de multe ori sunt necesare pentru a determina cauza.

Teste de laborator. Testele de laborator, cum ar fi numărul de celule sanguine (CBC), enzimele hepatice, enzime pancreatice (amilaza și lipaza), testul de sarcină și sumarul de urina sunt efectuate frecvent în evaluarea durerii abdominale.

 •  Un număr de celule albe ridicat sugerează inflamație sau infecție (apendicita, pancreatita, diverticulita sau colită).
 •  Un număr scăzut de celule roșii din sânge poate indica o sângerare intestinala.
 •  Amilaza și lipază (enzime produse de pancreas) de obicei sunt crescute în pancreatita.
 •  Enzimele hepatice pot fi crescute in hepatită acută sau in migrarea calculilor biliari.
 •  Sânge în urină sugerează pietre la rinichi.
 •  Când există diaree, celulele albe sanguine prezente in scaun sugereaza inflamatie intestinala sau infecție.
 •  Un test pozitiv de sarcina poate indica o sarcină ectopică (o sarcina localizata in trompa uterina, în loc de uter).

Razele X simple in regiunea abdomenului. Razele X clare ale abdomenului, de asemenea, sunt menționate sub acronimul de KUB (deoarece acestea includ rinichii, ureterul , vezica urinara ). KUB poate prezenta bucle mărite de intestine umplute cu cantități mari de lichid și aer atunci când există obstrucție intestinală. Pacienții cu un ulcer perforat pot avea scăpare de aer din stomac în cavitatea abdominală. Aerul scăpat de multe ori se poate vedea pe un KUB in partea inferioară a diafragmei. Uneori, un KUB poate dezvălui o piatra la rinichi calcificata care a trecut în ureter și a dus la dureri abdominale menționate sau calcificări de pancreas care sugerează pancreatita cronica.

Studii radiografice.

 •  Ecografia abdominala este utila în diagnosticarea litiazei biliare, colecistitei, apendicitei sau in chisturi ovariene rupte, care cauzeaza dureri mari.
 •  Tomografia computerizată (CT) a abdomenului este utilă în diagnosticarea pancreatitei, cancerului pancreatic, apendicitei , diverticulitei și în diagnosticarea abceselor din abdomen. Scanere CT speciale ale vaselor de sange abdominale pot detecta boli ale arterelor care blochează fluxul de sânge la nivelul organelor abdominale.

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) este utila în diagnosticarea multor condiții decelate și de tomografia CT .

 • Razele X cu bariu ale stomacului și intestinelor (seria gastro-intestinala superioara sau UGI cu continuarea unei portiuni a intestinului subtire) poate fi de ajutor in diagnosticarea ulcerelor, inflamației și blocajului în intestine.
 • Tomografia computerizata (CT) a intestinului subțire poate fi de ajutor în diagnosticarea bolilor în intestinul subțire, cum ar fi boala Crohn.

Capsula enteroscopica, o camera mica de marimea unei pastile înghițite de către pacient, poate face fotografii in întreagime in regiunea intestinului subțire și transmite imagini pe un receptor portabil. Imaginile intestinale pot fi descărcate de pe receptor pe un calculator , urmand să fie inspectate de un medic. Enteroscopia cu capsula poate fi de ajutor in diagnosticarea bolii Crohn, tumori intestinului mici și a leziunilor sangerande care nu se văd pe raze X sau scanări CT.

Procedurile endoscopice.

 •  Esofagogastroduodenoscopia sau EGD este utila pentru detectarea ulcerelor , gastritelor(inflamație a stomacului), sau cancerului de stomac.
 •  Colonoscopia sau sigmoidoscopia flexibila sunt utile pentru diagnosticarea colitei infectioase, colitei ulcerative, sau cancerului de colon.
 •  Endoscopia cu ultrasunete (EUS) este utila pentru diagnosticarea cancerului pancreatic sau a calculilor biliari dacă ecografia standard sau CT sau RMN nu le pot detecta.
 •  Enteroscopia cu balon, cea mai noua tehnica permite endoscopului sa fie trecut prin gura sau anus în intestinul subțire unde sangerari intestinale mici cauzeaza durere abdominală si pot fi vazute, biopsiate și tratate.

IBS (sindromul intestinului iritabil) și diagnosticarea durerii abdominale

Așa cum am discutat anterior, durerea sindromului de intestin iritabil se datorează fie contractiilor anormale ale musculaturii intestinale sau hipersensibilitatii viscerale. În general, contracțiile musculare anormale și hipersensibilitatea viscerală sunt mult mai dificil de diagnosticat decât alte boli care provoacă dureri abdominale, mai ales că nu există anomalii tipice la examenul fizic sau la testele de diagnosticare obișnuite. Diagnosticul se bazeaza pe istoricul (simptome tipice) și absența altor cauze de durere abdominală.

De ce diagnosticul cauzei de dureri abdominale poate fi dificil?

Progresele în tehnologia moderna s-au imbunatatit considerabil prin precizie, viteza si usurinta de a stabili cauza durerilor abdominale, dar rămân provocări semnificative. Există multe motive de ce diagnosticarea cauzei de dureri abdominale ramane dificila :

Simptomele pot fi atipice. De exemplu, durerea de apendicita uneori este situata în dreapta abdomenului superior, precum și durerea de diverticulita. Vârstnicii și pacienții care iau corticosteroizi pot avea durere diminuata sau chiar absenta, si nu experimenteaza nici sensibilitate atunci când există inflamație, de exemplu, in colecistita sau diverticulita. Aceasta se întâmplă deoarece corticosteroizii reduc inflamația.

Testele nu sunt întotdeauna anormale.

 •  Examenul ecografic poate rata calculi biliari, în special pe cei mici.
 •  CT-ul poate să nu reușească să evidentieze cancerul pancreatic, în special pe cel de mici dimensiuni.
 •  KUB poate pierde semnele de obstrucție intestinală sau perforație de stomac.
 •  Ultrasunetele si CT-ul pot să nu certifice o apendicita sau chiar abcese, mai ales în cazul abceselor mici.
 •  Alte teste de sânge pot fi normale în ciuda infecție severe sau inflamației, mai ales la pacientii care au primit corticosteroizi sau alte medicamente care deprimă sistemul imunitar.

• Bolile se pot mima intre ele.

 •  Simptomelor IBS pot imita obstructia intestinala, cancerul, ulcerul , crize biliare sau chiar apendicita.
 •  Boala Crohn pot mima apendicita.
 •  Infectia rinichiului drept poate imita colecistita acuta.
 •  Un chist ovarian drept rupt poate mima apendicita, în timp ce un chist ovarian stang rupt poate mima diverticulita.
 •  Pietrele la rinichi pot mima apendicita sau diverticulita.

Caracteristicile durerii se pot schimba. Printre exemplele discutate anterior se numără si extinderea inflamatiei in pancreatita care implica intregul abdomen și progresia de colici biliari la colecistita.

Care sunt metodele naturiste pentru anumite cauze de durere abdominală?

Dacă nu sunteți sigur că durerea abdominală necesită evaluare medicală, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza orice tratament naturist.

Tratamente naturiste des folosite pentru dureri abdominale sunt:

 •  ingestia mai mica de alimente,
 •  administrare de bicarbonat de sodiu,
 •  suc de lamaie
 •  a incepe o dieta BRAT (banane, orez, sos de mere și pâine prăjită) pentru o zi sau cateva zile.

Renunțati la fumat și la consumul de alcool.

Unele persoane din domeniul sanatatii recomanda:

 •  Ghimbirul
 •  Menta
 •  Lemnul dulce
 •  Ceaiul de musetel

Medicamente cum ar fi subsalicilat de bismut (Pepto-Bismol), loperamidă (Imodium), ranitidina (Zantac) și alte substanțe luate fara reteta.

Unele dintre cele enumerate mai sus pot ajuta la reducerea simptomelor, dar dacă simptomele persistă, apelați la ajutorul medicului. Feriți-vă de „leacuri” care promit disparitia durerii abdominale ca unic tratament si care pot vindeca toate tipurile de durere abdominala. Asa ceva nu exista.

Trebuie evitată aspirina sau AINS până cauza durerii este diagnosticata, deoarece medicamentele din aceasta clasa ar putea inrautati conditia (de exemplu, ulcer peptic, hemoragii intestinale).

Ce medicamente pot fi utilizate pentru a trata anumite cauze de dureri abdominale?

Medicamentele care sunt folosite pentru a trata cauza principala din durerea abdominală sunt medicamente la alegere. De exemplu, nu sunt necesare medicamente pentru a trata gastroenterita virala simpla, în timp ce chirurgia și chimioterapia poate fi cea mai buna abordare pentru a trata anumite tipuri de cancer din abdomen. Alte cauze pot necesita antispastice, agenți antimicrobieni, anti-H2, sau chiar nitrați sau morfină. Cand se diagnosticheaza cauza durerii de obicei, alegerea de medicamente se ingusteaza. Câteva cauze pot fi tratate numai prin intervenție chirurgicală (de exemplu apendicita, hernia încarcerata, precum și anumite leziuni abdominale), cu toate că unele medicamente pot fi utilizate (de exemplu, morfina) în timp ce persoana așteaptă o intervenție chirurgicală.

Ce alegeri la capitolul stil de viata pot face pentru a preveni durerile abdominale?

Modificarile stilului de viata pot ameliora cauza durerii abdominale.

 •  Mănâncă un regim alimentar bun, practica sport, și evita fumatul și consumul excesiv de alcool pentru a reduce sansele de a avea durere abdominala.
 •  O buna igiena, in special spalarea mainilor si evitarea materialelor si alimentelor contaminate cu virusuri si bacterii va reduce sansele de durere abdominală din mai multe cauze infecțioase .
 •  Pentru alte sugestii specifice, cititorul ar trebui să stabilească ce este sugerat pentru preventie sau reducerea posibilitatii de a avea una din multele cauze specifice de dureri abdominale prezentate în acest articol.

Articol citit de 8515 persoane