Exercițiile fizice regulate trebuie să facă parte din orice plan de tratament pentru diabet. Ele te ajută să-ți păstrezi o greutate corporală în limite normale, să controlezi nivelul de zahăr din sânge și, în plus, să îți reduci riscul de boli de inimă. Totuși, este esențial să-ți urmărești glicemia înainte, în timpul și după activitatea fizică pentru a vedea cum răspunde corpul tău la efort. Această monitorizare te poate ajuta să previi fluctuațiile potențial periculoase ale glicemiei. Află care sunt cele mai bune exerciții fizice pentru diabet!

Tratament diabet: legătura dintre exercițiile fizice și glicemie

Sportul trebuie inclus în orice plan de tratament pentru diabet deoarece exercițiile fizice ajută la scăderea zahărului din sânge. Bineînțeles, efectul pe care îl are activitatea fizică asupra nivelului glicemiei variază în funcție de cât timp ești activ, dar și de mulți alți factori. Efortul fizic îți poate reduce glicemia până la 24 de ore sau mai mult după antrenament, determinând corpul să fie mai sensibil la insulină.

Pe termen scurt, atunci când sensibilitatea la insulină este crescută, celulele musculare sunt mai capabile să preia glucoza și să o folosească pentru energie. Dacă ești activ în mod regulat, îți poți reduce pe termen lung nivelul glicemiei. Specialiștii recomandă ca în fiecare săptămână să faci în total aproximativ 150 de minute de exerciții fizice moderate sau 75 de minute de exerciții intense.

Ce exerciții fizice să incluzi în planul tău de tratament pentru diabet?

Este bine să începi cu o activitate sportivă mai ușoară, care să nu te solicite foarte mult. Iată care sunt exercițiile fizice care nu ar trebui să lipsească din planul tău de tratament pentru diabet:

  • Mersul pe jos. Acesta este cel mai la îndemână sport pentru persoanele sedentare. Specialiștii recomandă să începi cu 10-15 minute de plimbare, apoi să crești timpul la 30-45 de minute pe zi.
  • Aerobic. Aceasta este o activitate cardio de intensitate mică, dar care te ajută să arzi mai multe calorii. În plus, îți îmbunătățește forța musculară și crește flexibilitatea.
  • Ridicarea greutăților. Exercițiile de forță te ajută să-ți crești masa musculară și să-ți stimulezi metabolismul, ceea ce duce la arderea caloriilor. Dacă masa musculară se mărește, crește și posibilitatea de stocare a carbohidraților și glicogenului, care reduc în mod natural glicemia.
  • Înotul. Acest sport ajută la menținerea sănătății inimii, plămânilor și mușchilor, fără a pune foarte mare stres pe articulații. De asemenea, studiile arată că înotul este eficient pentru reducerea glucozei din sânge, astfel este adesea recomandat ca tratament pentru glicemia mare.

Reguli de urmat dacă ai diabet și faci exerciții fizice

Medicul specialist îți va recomanda ca tratamentul pentru diabet să includă și exercițiile fizice, însă este esențial să-ți monitorizezi glicemia înainte, în timpul și după activitatea fizică. Când începi exercițiile fizice, corpul tău va elibera hormoni de stres, care cresc pentru scurt timp glicemia. Nivelul glucozei din sânge poate atinge un nivel prea mare în prima jumătate de oră de sport înainte ca mai apoi să înceapă să scadă.

Iată câteva sfaturi despre cum îți poți monitoriza glicemia dacă faci sport:

  • Dacă nivelul zahărului din sânge este între 150- 180 mg/dL, te afli într-un interval sănătos.
  • Dacă nivelul este mai mic de 140 mg/dL, este recomandat să mănânci 15 grame de carbohidrați înainte de sport. În acest fel poți reduce riscul ca nivelul glicemiei să devină prea mic. Carbohidrații pot fi tablete de glucoză, ½ de cană de suc (nu băuturi carbogazoase) sau 1 lingură de miere.
  • Dacă nivelul este mai mare de 300 mg/dL, trebuie să mai aștepți până să începi activitatea fizică. De asemenea, este recomandat să iei puțină insulină înainte de a începe.
  • Dacă exercițiile fizice fac parte din planul tău de tratament de diabet, trebuie să ai mare grijă la antrenamentele de seară. Activitatea fizică reduce nivelul glicemiei, iar dacă glucoza scade în timpul somnului, acest lucru poate fi periculos. În general, este important să-ți monitorizezi nivelul glucozei timp de 4-5 ore după efort.
  • Înainte de a face sport, fă-ți un test de urină pentru a vedea care este nivelul de cetone. Cetonele sunt substanțe produse atunci când corpul descompune grăsimile pentru energie. Prezența cetonelor indică faptul că organismul nu are suficientă insulină pentru a ține sub control glicemia. Dacă faci exerciții fizice când ai un nivel ridicat de cetone, există un risc crescut de cetoacidoză, o complicație gravă a diabetului. În acest caz, este bine să amâni exercițiile fizice până când testul cetonelor indică absența cetonelor în urină.

Așadar, pentru a fi complet și eficient, tratamentul pentru diabet trebuie să includă și activitate fizică regulată. Începe cu exerciții ușoare, apoi crește treptat ritmul, însă nu uita să-ți monitorizezi nivelul glicemiei înainte, în timpul și după antrenament.

Referințe:

https://www.diabetes.org/

https://www.health.harvard.edu/

Sursa foto: Pexels.com

Articol citit de 372 persoane