Sistemul imunitar este definit ca fiind un ansamblu complex de organe și structuri, din care fac parte măduva spinării, vasele limfatice și globulele albe. Toate acestea ajută organismul să formeze un scut de protecție împotriva bolilor și infecțiilor, motiv pentru care este important să-l protejezi în permanență.
Potrivit specialiștilor, sistemul imunitar este responsabil de menținerea sănătății. Un sistem imunitar puternic va ține la distanță agenți patogeni, precum virusuri, bacterii, paraziți, toxine. Acesta acționează încă de la naștere, însă nu la capacitate maximă. Astfel, odată cu înaintarea în vârstă, acesta se dezvoltă. De cealaltă parte, pe măsură ce anii trec, sunt necesare suplimente și trucuri care să te ajute să-ți întărești sistemul imunitar.
Cum funcționează sistemul imunitar
Sistemul imunitar există încă de la nașterea unui individ, însă nu funcționează la capacitate maximă. Aceasta se numește imunitate înăscută, iar odată cu creșterea în vârstă, organismul învață să țină la distanță agenții patogeni, proces ce poartă numele de imunitate adaptivă.
Ulterior, însă, imunitatea poate fi dobândită, fie prin contactul cu un antigen, fie prin vaccinare.
Un rol important în apărarea organismului de agenți patogeni îl au globulele albe. Acestea sunt mai mari decât globulele roșii, pot parcurge fluxul sanguin și pot trece prin pereții celulelelor.
Sistemul imunitar este, de asemenea, compus din sistemul limfatic, ce cuprinde splină, timus, noduli limfatici și amigdale, dar și limfă, un lichid ce circulă prin vasele limfatice. Acesta este responsabil de curățarea în permanență organismul, eliminând astfel toxinele și alte substanțe periculoase pentru sănătate.
De cealaltă parte, splina este responsabilă de filtrarea sângelui și de alimentarea celulelor roșii. Celulele T, în schimb, sunt responsabile de secretarea interleukinei-1, interleukinei-2 și a interferonului, precum și pentru activarea celulelor ce produc anticorpi.
Măduva osoasă, care face parte, de asemenea, din ansamblul complex de organe ce formează sistemul imunitar, acționează pentru producerea globuelelor albe, ce sunt produse din celule stem, acele celule embrionare ce au puterea de a se maturiza.
Cum îți dai seama că sistemul tău imunitar este slăbit:
Un sistem imunitar slăbit poate determina apariția multor probleme de sănătate, însă acesta va transmite mai întâi niște semnale de alarmă. Astfel, persoanele care au un sistem imunitar slăbit se confruntă cu oboseală, apatie, infecții repetate, reacții alergice, vindecarea greoaie a rănilor, diaree cronică, mâini reci, precum și dureri de cap care nu cedează rapid.
Care sunt factorii ce determină deteriorarea sistemului imunitar:
De cele ami multe ori, stresul este responsabil de slăbirea sistemului imunitar, întrucât acesta determină producerea unei cantități mai mari de cortizol, ceea ce va bloca activitatea celulelor T care luptă împotriva infecțiilor.
Stilul de viață sedentar sau, din contră, efortul fizic în exces, pot fi factori ce determină slăbirea sistemului imunitar, sporind riscul de a dezvolta infecții, boli cronice și alte afecțiuni. Tocmai de aceea, experții recomandă ca oricine să facă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi.
Printre altele, viciile, precum fumatul, alcoolul și drogurile pot, de asemenea, să slăbească sistemul imunitar. La fel și o dietă haotică, ce conține grăsimi saturate, sare ori zahăr.
În același timp, lipsa de somn îți poate afecta sistemul imunitar. Studiile de specialitate au arătat că un deficit de odihnă te poate face sensibil la infecții, răceli ori chiar la diferite boli.
Cum poți să-ți întărești sistemul imunitar: rețeta-minune pe care trebuie să o încerci
O combinație puternică de antioxidanți este reprezentată de miere și ghimbir, două ingrediente care au efecte antiinflamatorii și antibacteriene. Mai exact, mierea activează sistemul imunitar în fața infecțiilor și previne proliferarea celulelor, în timp ce ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii.
Așadar, pentru a încerca acest remediu naturist ai nevoie de:
- o lingură de miere
- o rădăcină uscată de astragalus
- 50 de grame de mușețel uscat
- o linguriță de ghimbir uscat
- o linguriță de coajă de portocală uscată
- un băț de scorțișoară
- o lingurișă de semințe de cardamom
- 100 ml de alcool, preferabil vodkă.
Mod de preparare:
Dizolvă mierea în două linguri de apă fiartă, după care lasă să se răcească.
Între timp, într-un borcan, amestecă ingredientele și alcoolul. Sigilează-l bine și păstrează-l într-un loc răcoros și întunecat.
Lasă la macerat pentru 2-4 săptămâni, însă agită borcanul regulat, cel puțin o dată pe zi.
Ulterior, strecoară totul și păstrează amestecul într-un recipient la temperatura camerei. Consumă o linguriță dizolvată în cafea sau ceai, dimineața, pe stomacul gol.
De asemenea, nu uita că experții de la Medicinas vă pun la dispoziție Antidot Forte, dar și Casinovita C, două suplimente alimentare obținute din ingrediente naturiste, ce luptă împotriva virusurilor și a agenților patogeni.
Articol citit de 6389 persoane
Acest articol nu are comentarii!