Creștin ortodocșii sărbătoresc în fiecare an, pe 25 martie, Buna Vestire, sărbătoare ce este reprezentată de momentul de momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Având în vedere că la nouă luni de zile, Iisus Hristos se naște, creștinii țin cu sfințenie la această sărbătoare, motiv pentru care există numeroase tradiții legate de această zi.

Buna Vestire sau Blagoveștenia, așa cum este numită popular, este sărbătorită în fiecare an, pe 25 martie și reprezintă praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

De asemenea, această sărbătoare este cunoscută și sub numele de Ziua Cucului,  întrucât în această zi are loc primul sau cântec, prin care anunța vestirea primăverii. Ba mai mult, se spune că în această zi ar trebui să se numere de câte ori cucul își cântă numele, întrucât numărul reprezintă câți ani mai avem de trăit.

Tot în această zi se spune că nu ar trebui să ieși din caslă flămâni. Așadar, în această zi sfântă este musai să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol.

De asemenea, în această zi este bine să se pună în pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor. Ba mai mult, de Buna Vestire, oamenii n-au voie să se certe, întrucât apoi vor fi urmăriți de necazuri tot anul.

În Maramureș, în schimb, oamenii aleg să amenințe pomii cu topotul și să-i stropească cu țuică, ca să aibă roade bogate.

De Blagoveștenie se mănâncă pește, pentru a fi tot anul “ca peștele în apă”.

În ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii din apa respectivă;

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioadă Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea această. Ba mai mult o superstiție cunoscută în popor spune că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște.

Articol citit de 3793 persoane