Ziua de 8 iulie este importantă pentru creștin ortodocși, întrucât sunt sărbătoriți Sfinții martiri Epictet și Astion, sărbătoare marcată cu albastru în calendar, ce simbolizează sfinții români ori cei care au moaștele în România.

În această zi nu se spală și nu se coase în gospodării și este bine să fie rostită această rugăciune, despre care se spune că aduce noroc.

„Sfinților Mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și că unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-va Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și că cei ce sunteți podoabă și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce va aduc vouă cinstire.

Primiți acum prinosul nostru de dragoste, lăuda și mulțumire către milostivul Dumnezeu și prin darul celui Atotputernic, vindecați bolile noastre sufletești și trupești, după cum ați vindecat și copilă acelui mare dregător. Și precum în timpul vieții voastre mulțime de oameni ați vindecat, asemenea vindecați și sufletele noastre cele asuprite de pătimi și dureri. Și după cum prin viață curată, credința și sfântă nevoință, ați biruit puterea vrăjmașilor diavoli și ați câștigat milă Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, așa și pe noi întăriți-ne în credința și ajutați-ne să fim biruitori în luptă cu păcatul, spre câștigarea virtuților în locașurile cerești. Că împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în Împărăția cea fără de sfârșit, că Lui I se cuvine toată slavă, cinstea și închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață Făcătorul Lui Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.”

Sfinții martiri Epictet și Astion sunt cei mai vechi martiri atenstați în țara noastră. Aceștia au trăit în perioada împăratului Dioclețian (284-305), iar de-a lungul timpului au suferit numeroase persecuții în anul 290 și au suferit moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creștină așezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate "Almyra“.

 

Articol citit de 2789 persoane