Sfânta Marta este sărbătorită de credincioșii ortodocși în fiecare an, pe 4 iulie, motiv pentru care îți propunem să rostești această rugăciune despre care se spune că aduce la împlinirea tuturor dorințelor.

Sfântă Marta, mă îndrept către tine, plină de încredere, cerându-ți ajutorul. Cred cu tărie că mă vei ajuta și mă vei sprijini la greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog cu umilință să îmi aduci alinare în suferințele și necazurile mele. În numele negrăitei bucurii care ți-a cuprins inima când i-ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor roagă-te pentru noi și familia mea, ca să-L păstrăm pe Dumnezeu în inimi, astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (în acest moment se rostește dorința). Te implor, ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutate precum ai înfrânt balaurul care zace la picioarele tale!'

Se rostesc apoi, de câte trei ori: rugăciunea Tatăl Nostru

Bucură-te Marie cea plină de har, Domnul este cu tine, binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul trupului tău, Iisus.

Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoșii, acum și în ceasul morții noastre. Amin.

Sfântă Marta, roagă-te pentru mine!

Cine a fost Sfânta Marta

S-a născut în Antiohia, iar părinții săi creștini i-au oferit o educație aleasă. În fiecare zi îi citeau din Scriptură, o îndemnau spre fapte bune și spre ajutorarea aproapelui. Ajunsă la vărsta cuvenită, părinții îi propun Martei să se căsătorească, dar gândul ei era îndreptat spre viața monahală. Așa ajunge Marta în biserica Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul ei, pentru a se ruga lui Dumnezeu să o îndrume. Acolo, în timp ce se ruga fierbinte, îi apare Sfântul Ioan și îi spune că Dumnezeu are planuri mari cu ea, dar, dincolo de toate, să-și asculte părinții și să se căsătorească. După căsătoria cu creștinul Susotion, care era păstor de oi, aleg să trăiască în satul Sisan din Capadocia. Aici li se va naște și unicul lor fiu, Simeon, cel care va deveni un sfânt al Bisericii noastre, cunoscut cu numele de Simeon Stâlpnicul sau Simeon cel Mare.

În comuniatatea ei, Marta era cunoscută datorită faptelor sale de milostenie față de bătrâni, văduve și orfani. Se îngrijea de cei care nu aveau pe nimeni aproape, pe cei morți nerevendicați îi înmormânta creștinește, pe cheltuiala sa, iar celor care se botezau în religia creștină le dăruia haine albe, lucrate de mâinele sale.

De asemenea, sfânta Cuvioasă Marta se numără printre făcătorii de minuni și printre sfinții care împlinesc dorințele cele de bun folos ale ceror care o cheamă în rugăciune. Este pomenită în calendarul creștin în data de 4 iulie.

 

Articol citit de 583 persoane