Postul Paștelui a început pe 11 martie și este unul dintre cel mai aspru din cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe, dar și cel mai lung. Pe lângă regimul alimentar strict pe care trebuie să-l urmeze în această perioadă, creștin ortodocșii ar trebui să rostească și această rugăciune, despre care se spune că e foarte puternică și e făcătoare de bine. 


„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche și cea Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruinta asupra păcatului,- ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicam din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreuna și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”


Ce trebuie să știi despre Postul Paștelui:

 

Postul Paștelui se ține, în primele două zile, luni și marți, complet ori, în cazul celor slabi, ajunare până spre seară, când se poate mânca pâine și se poate bea apă. Ulterior, miercuri se poate consuma pâine și legume fierte, dar fără ulei.


În timpul Postului Crăciunului nu ai voie să mănânci lapte, carne, decât atunci când e dezlegare la pește, ouă, țigări, cafea, produse de patiserie cu ou ori cu brânză, ulei.

Articol citit de 4423 persoane