Creștin ortodocșii sărbătoresc Moșii de vară în sâmbăta dinainte de Rusalii, astfel că anul acesta, ei sunt sărbătoriți pe 6 iunie, motiv pentru care în această zi este bine să rostești această rugăciune.

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.


Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Ce e bine să faci în Sâmbăta Morților

În această zi, creștinii își pomenesc morții și dau de pomană căni, oale, străcini de lut, vase din lemn ornate cu flori ori cireșe și umplute cu apă, lapte ori vin, dar și mâncare gătită.

De asemenea, vasele cu apă, vin ori lapte sunt ofrande simbolice, prin care oamenii se asigură că cei morți ”vor avea ce bea” pe lumea cealaltă.

Ba mai mult, tradiția spune că la sărbătoarea Moşilor de Vară se împlinesc ritualuri speciale, care încep chiar în dimineaţa Sâmbetei Rusaliilor. La slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare : colivă, colaci, vin şi cireşe. De asemenea, mormintele sunt curățate și împodobite cu flori de tei și cu frunze de nuc. Se aprind, de asemenea, lumânări care vor arde în timpul ritualului de pomenire.

 

Articol citit de 1557 persoane