Sangerarea vaginala anormala si ce implica ea

Fapte despre  sângerări vaginale

• sângerările vaginale normale constau in mentruatia lunara a femeii, ce presupune sangerarea din stratul superficial al uterului.

• sângerarea vaginală normală este de asemenea, numit menoree. Procesul prin care se produce menoreea se numește menstruație.

Pentru a stabili dacă sângerarea este anormala si pentru a-i decela cauza  , medicul trebuie să răspundă la 3 întrebări:

  • Este femeia gravidă?
  • Care este modelul de sângerare?
  • Este femeia la ovulatie?

• sângerările vaginale anormale la femeile care au ovulație regulata cel mai frecvent implica sangerare excesiva, frecventa, neregulata sau scaderea cantitativa a sangerarii.

• Exista mai multe cauze de sângerări vaginale anormale, care sunt asociate cu ovulația neregulata.

• O femeie care are cicluri menstruale neregulate necesită un examen fizic cu un accent special pe tiroida, san, si zona pelvina.

• Tratamentul pentru sângerări vaginale neregulate depinde de cauza. In functie de  cauza  medicul decide dacă tratamentul este realmente necesar.

Ce este sangerarea vaginala normala?

Sângerările  vaginale normale semnifica sângele periodic care curge din uterul femeii. Sângerare vaginală normală este de asemenea, numit menoree. Procesul prin care se produce menorea se numește menstruație.

Sangerarea vaginala normala apare ca urmare a schimbărilor hormonale ciclice. Ovarele sunt principala sursă de hormoni feminini, care controlează dezvoltarea caracteristicilor corpului feminin, cum ar fi sanii, forma corpului si parul de pe corp. Hormonii reglementează, de asemenea, ciclul menstrual. Ovarul, sau gonada feminina, face parte  dintr-o pereche de glande de reproducere la femei. Acestea sunt situate în pelvis, una pe fiecare parte a uterului. Fiecare ovar este de aproximativ de marimea si forma unei migdale. Ovarele produc ouă (ovule) si hormoni feminini. În timpul fiecărui ciclu menstrual lunar, un ou este eliberat dintr-un ovar. Ovulul se deplasează din ovar printr-un tub uterin (Fallopian)  spre uter.

Cu excepția cazului în apare sarcina, ciclul se încheie cu desprinderea mucoasei  uterului, ceea ce duce la menstruatie. Deși este de fapt sfârșitul ciclului fizic, în prima zi a sângerării menstruale este desemnat ca „ziua 1” a ciclului menstrual, în jargonul medical. Timpul ciclului în care se produce menstruația este menționată ca menstra. Menstruația apare la aproximativ un interval de patru săptămâni, reprezentând ciclul menstrual. Menarha reprezinta primul ciclu din viata unei fete. Menopauza apare în viața unei femei atunci când funcția ovarelor încetează și perioadele menstruale se opresc. Vârsta medie a menopauzei este de 51 de ani.

 Femeia care are sângerări vaginale anormale  este însarcinata?

O mare parte din sângerările vaginale anormale în timpul sarcinii au loc atât de devreme in timpul sarcinii incat femeia nu își dă seama că este însărcinată. Prin urmare, sângerările neregulate nou aparute pot fi un semn de sarcina mica la termen, chiar înainte ca o femeie sa fie conștienta de starea ei actuala. Sângerarea vaginală în timpul sarcinii poate fi, de asemenea, asociata cu complicații ale sarcinii, cum ar fi sarcina extrauterină sau avortul spontan.

Care este modelul de sângerare vaginala anormala?

Durata, intervalul , precum și cantitatea de sângerare vaginală pot sugera ce tip de anomalie este responsabila pentru sângerare .O durată anormală a sângerării menstruale poate fi sangerare care are loc pe o durata prea mare de timp ( hipermenoree) , sau prea scurt ( hipomenoree) .Intervalul de sângerare poate fi anormal în mai multe moduri . Perioadele menstruale ale unei femei poate avea loc prea des ( polimenoreea) sau prea rar (oligomenoree ). In plus , durata poate varia excesiv de la un ciclu la altul ( metroragie).

Cantitatea ( volumul ) de sângerare poate fi , de asemenea, anormal. O femeie poate  sângera prea mult ( menoragie ) sau  prea puțin ( hipomenoree ). Combinația de sangerare excesiva cu sângerare în afara termenului prevăzut de menstruație se numeste menometroragie.

Este femeia la ovulatie ?

De obicei , ovarul elibereaza un ovul in fiecare luna intr-un proces numit ovulatie. Ovulația normală este necesara pentru perioade menstruale regulate. Există anumiti indicii care arata ca o femeie are ovulație , în mod normal , inclusiv intervale regulate menstruale, secretie vaginala cu o textura specifica la jumătatea distanței dintre cicluri menstruale  si simptome lunare, inclusiv sensibilitatea sânului, retenție de lichide, crampe menstruale, dureri de spate  și schimbări de dispoziție. Dacă este necesar, medicii vor solicita efectuarea de teste de sânge pentru hormoni (nivel de progesteron ), verificarea  zilnica a temperaturii corpului acasă, sau rareori, o prelevare de probe din mucoasa uterului ( biopsie endometrială ) pentru a determina dacă o femeie are ovulatia normala.

Pe de altă parte, semnele că o femeie are ovulatie regulata include sângerare la intervale neregulate, după care nu au o perioada menstruala timp de câteva luni, excesiv de nivelurile scăzute de progesteron in sânge în a doua jumătate a ciclului menstrual, precum și lipsa de fluctuație a temperaturii corpului în timpul ovulației, care este de așteptat sa existe. Uneori, un medic stabilește că o femeie nu este la ovulatie prin utilizarea unei biopsii endometriale.

 Ce condiții provoaca sângerări vaginale anormale la femeile care au ovulație regulata?

Sângerările vaginale anormale la femeile care au ovulație regulata, cel mai frecvent implica sangerarea excesiva, frecventa, neregulata, sau o cantitate scazuta. Unele dintre condițiile comune care produc fiecare dintre aceste simptome sunt discutate mai jos.

Menstre cu o cantitate excesiva de sange (menoragie).

Sangerarile menstruale excesive din punct de vedere cantitativ sunt numite menoragii si sunt sangerari menstruale care masoara  aproximativ opt linguri (unitate de masura in State) pe lună sau mai mult (sângerarea menstrual normala masoara între două și opt linguri pe ciclu). Modelul mai comun de menoragie este sângerare excesiva care apare în cicluri menstruale regulate și cu ovulatia normala.

Există mai multe motive importante in care menoragie ar fi evaluată de un medic. În primul rând, menoragia poate provoca unei femei tensiune emotionala si simptome fizice, cum ar fi crampe severe. În al doilea rând, pierderea de sânge poate fi atat de severa incat se ajunge la anemie,  ceea ce poate duce la complicatii medicale și simptome cum ar fi amețeli și leșin. În al treilea rând, pot exista cauze periculoase de menoragie care necesită un tratament urgent.

Cauze benigne (necanceroase) de menoragie includ:

• fibromul uterin (tumori benigne ale tesutului muscular neted),

• polipii endometriali (excrescente benigne mici care ies din uter),

• adenomioza (prezența de tesut uterin în peretele muscular al uterului),

• Dispozitivele intrauterine (DIU),

• funcția tiroidiană afectata (hipotiroidism),

• o boala autoimuna -lupus eritematos sistemic,

• tulburări de coagulare a sângelui, cum ar fi tulburări de coagulare mostenite,

• anumite medicamente, în special cele care interfera cu coagularea sângelui.

Deși nu este comună, menoragia poate fi un semn de cancer endometrial. O conditie potential precanceroasa cunoscuta sub numele de hiperplazie endometriala poate duce, de asemenea, la sângerări vaginale anormale. Această situație este mai frecventă la femeile care sunt peste 40 de ani.

Deși există multe cauze de menoragie, la cele mai multe femei, cauza specifică a menoragiei nu este găsita, chiar și după o evaluare medicală completă. Aceste femei sunt diagnosticate cu sângerare uterină disfuncțională. Deși nici o cauza specifică a sângerării vaginale anormale nu se găsește la femeile cu sângerare uterină disfuncțională, există tratamente disponibile pentru a reduce severitatea afecțiunii.

Sângerări vaginale neregulate, perioadele menstruale care sunt prea frecvente (polimenoreea)

Perioadele menstruale, care sunt anormal de frecvente (polimenoreea) pot fi cauzate de anumite boli cu transmitere sexuală (BTS) (cum ar fi Chlamydia sau gonoreea) care pot produce inflamarea în uter. Această condiție este boala inflamatorie pelvina. Endometrioza este o condiție de cauza necunoscuta care duce la prezența de țesut uterin în alte locații din afara uterului. Acest lucru poate duce la dureri pelviene și polimenoree. Uneori, cauza polimenoreei este neclara, caz în care femeia este diagnosticata cu hemoragie uterină disfuncțională.

Perioadele menstruale la intervale neregulate (metroragie)

Perioadele menstruale neregulate (metroragiile) pot fi din cauza unor excrescente benigne la nivelul colului uterin, cum ar fi polipi de col uterin. Cauza acestor creșteri nu este de obicei cunoscuta. Metroragia poate fi cauzata de infectii ale uterului (endometrita) și utilizarea de pastille anticonceptionale (contraceptivele orale). Uneori, după o evaluare, medicul  ar putea determina faptul ca metroragia  nu are o cauza identificabila și că o evaluare suplimentară nu este necesară în acel moment. Perimenopauza este perioada de timp din preajma menopauzei. Acesta este adesea caracterizat prin cicluri menstruale neregulate, inclusiv perioadele menstruale la intervale neregulate și variațiile cantitative in fluxul de sange. Tulburari ale ciclului menstrual pot  preceda debutul menopauzei adevărate (definita ca absența ciclurilor mai mult  de un an) cu mai mulți ani.

Scăderea cantitatii sau duratei  fluxului menstrual (hipomenoreea)

O funcție hiperactiva a glandei tiroide (hipertiroidie) sau anumite boli de rinichi pot provoca hipomenoree. Pilulele contraceptive orale pot provoca, de asemenea hipomenoree. Este important pentru femei sa stie ca, in ciuda unui flux foarte slab cantitativ si a unei durate scurte sau chiar a absentei menstruatiei, nu este indicat faptul că efectul contraceptiv al pilulelor contraceptive orale este inadecvat. De fapt, multe femei apreciaza acest „efect secundar”  al contraceptivelor orale.

Sangerarea între perioadele menstruale (sângerare intermenstruala)

Femeile care au ovulație, în mod normal pot experimenta sângerări foarte mici (denumite uneori „pete”) între perioadele menstruale. Metode hormonale de control ale nașterii (pilule contraceptive orale sau patch-uri), precum și utilizarea DIU pentru contraceptie pot duce uneori la sângerare usoara. Stresul psihologic, anumite medicamente, cum ar fi medicamentele anticoagulante, precum și fluctuațiile in nivelul hormonilor pot fi toate cauze de sângerare usoara. Alte conditii care cauzeaza sangerari menstruale anormale, sau sângerări la femeile care nu au ovulație regulata (vezi mai jos) pot fi, de asemenea, cauza sângerărilor intermenstruale.

Ce condiții provoaca sângerări vaginale dupa menopauza sau sângerări vaginale anormale la femeile care nu au ovulație regulata?

Multe afectiuni pot interfera cu funcționarea corespunzătoare de hormoni feminini care sunt necesari pentru ovulatie. De exemplu, multe condiții sau circumstanțe pot cauza oligomenoree (reducerea numărului de perioade menstruale și / sau cantitatea de curgere fata de obicei), cum ar fi:

• În cazul în care o femeie are boli cronice medicale sau este sub stres medical sau emotional semnificativ, ea poate începe să aiba luni fara mentruatie.

• Defecțiunea  unei anumite părți a creierului, numita hipotalamus, poate provoca oligomenoree.

• Anorexia nervoasa este o tulburare de alimentatie asociat cu un indice de masa foarte mic care provoacă multe consecinte medicale grave, precum și oligomenoree sau amenoree (absența perioadelor menstruale).

• sindromul ovarelor polichistice (PCO sau POS) este o problemă hormonala care determina femeile să aibă o varietate de simptome care includ perioade menstruale la distanta sau absente, acnee, obezitate, infertilitate, precum și pilozitate excesivă; sunt detectabile cu teste de sânge.

Pierderea completă a ovulației este menționată ca anovulație. Deoarece ovulatia permite organismului sa mențina o cantitate adecvată de progesteron, anovulatie este o afectiune in care echilibrul hormonal al unei femei este deviată spre prea mult estrogen și insuficient progesteron. Excesul de estrogen stimulează creșterea mucoasei uterine. Rezultatul este că mucoasa uterului devine prea groasa, ceea ce duce în final la un risc crescut de cancer uterin sau pre-cancer uterin pe parcursul urmatorilor ani.

În scopul de a înlocui progesteronul  și pentru a se stabili un echilibru hormonal adecvat, medicii vor prescrie progesteron, fie să fie luat la intervale regulate, sau un contraceptiv oral care contine progesteron. Un astfel de tratament scade dramatic riscul de cancer uterin la femeile care nu au ovulație. Pentru ca un cancer uterin apare dupa  mulți ani de anovulație, orice femeie cu anovulație prelungită trebuie să fie tratata pentru a evita sa dezvolte cancerul uterin.

Femeile care sunt in post-menopauza (cele care nu au avut o perioada menstruala timp de 12 luni consecutive sau mai mult) nu ar trebui să mai aiba sângerări vaginale. Orice sângerare vaginală este considerată anormală la femeile aflate la menopauza. Femeile care iau terapie combinata cu hormoni estrogeni si progesteron  (HRT sau HT) pot prezenta unele sângerări vaginale ușoare, neregulate în primele șase luni de tratament.

De asemenea, femeile aflate la menopauza care au un regim ciclic hormonal (estrogen oral și un progesteron pentru 10-12 zile pe lună) pot prezenta unele sângerări vaginale care sunt similare cu un ciclu menstrual  timp de câteva zile în fiecare lună.Femeile in postmenopauza care au avut sângerări vaginale mari sau prelungite în timpul tratamentului cu hormoni ar trebui sa consulte întotdeauna un medic pentru a exclude cauzele mai grave de sângerări vaginale. Cauze mai putin frecvente, dar grave de sângerări vaginale la femeile aflate în postmenopauză includ cancerul endometrial sau hiperplazia (cresterea exagerata a tesuturilor mucoasei uterine, care poate fi precanceroasa în unele cazuri).

Care sunt cauzele de sangerari vaginale in timpul sau dupa actul sexual?

Sângerarea vaginală poate apărea în timpul sau după actul sexual pentru un număr de motive, inclusiv:

• Leziuni ale peretelelui vaginal sau introitusului (deschidere a vaginului) în timpul actului sexual

• Infecțiile (de exemplu, gonoree, Chlamydia, infecții micotice), pot fi o cauza de sângerare vaginală după actul sexual.

• nivelul de estrogen redus în peri-menopauză sau femeile aflate la menopauza pot avea mucoasa vaginului subtiata și ușor  inflamata sau infectata, iar aceste schimbări pot fi asociate cu sangerari vaginale dupa actul sexual.

• leziuni anatomice, cum ar fi tumorile sau polipi pe colul uterin sau peretele vaginal pot duce la sangerari vaginale in timpul sau dupa actul sexual.

Femeile care au experimentat  sangerari vaginale in timpul sau dupa actul sexual ar trebui să viziteze întotdeauna medicul   pentru a determina cauza hemoragiei.Care sunt cauzele sangerarilor vaginale anormale în timpul sarcinii?Multe femei au o anumită cantitate de sângerare vaginală în timpul sarcinii. Unele studii arată că până la 30% din femeile gravide vor experimenta un anumit grad de sângerare vaginală în timp ce acestea sunt gravide. Sângerarea vaginală din timpul sarcinii este mult mai comuna in cazul sarcinii cu gemeni și alte sarcini multiple decat cu sarcini unice  (sarcina cu un fat).Uneori, femeile au o cantitate foarte slaba de sângerare în primele două săptămâni de sarcină, de obicei, în jur de ziua  menstrei așteptate. Aceasta sângerare ușoară este uneori menționată ca ” sângerare de implantare.” Medicii nu stiu sigur ce cauzeaza aceasta sangerare, dar aceasta poate să apară ca rezultat al implantarii ovulului fertilizat in peretele uterin.

Cantitatea de sângerare,  etapa de sarcină, precum și orice fel de simptome asociate pot ajuta la  determinarea cauzei sângerării vaginale din timpul sarcinii. În timp ce sângerarea vaginală în timpul sarcinii nu înseamnă întotdeauna o problemă cu sarcina, femeile care au sângerări în timpul sarcinii ar trebui să fie evaluate de către un medic.Cauzele sângerării vaginale in timpul sarcinii includ avortul spontan, o locație anormală a placentei, sarcina ectopica, infecție de col uterin sau polip și travaliu prematur. Afecțiuni medicale cronice si folosirea unor medicamente pot fi, de asemenea, legate de sângerările vaginale din timpul sarcinii.

Ce teste de diagnostic sunt utilizate pentru a evalua sângerările vaginale anormale?

• O femeie care are cicluri menstruale neregulate necesită un examen fizic cu un accent special pe tiroida, san si zona pelvina. În timpul examinării pelvine, medicul încearcă să detecteze polipi de col uterin sau orice mase neobișnuite în uter sau ovare

.• Un test Papanicolau este necesar pentru a exclude cancerul de col. În timp ce un frotiu Papanicolau este prelevat,  sunt luate probe de la colul uterin pentru a testa prezența infecțiilor, cum ar fi chlamydia sau gonoree.

Un test de sarcină este de rutină în cazul în care femeia este la premenopauza.

• Determinarea numarului de globule rosii poate arata un numar mic de eritrocite (anemie) care rezultă din pierderea de sânge excesiva.

• Dacă ceva din istoria  pacientului (sau a familiei sale) sau din istoricul medical sau examenul  fizic ridică suspiciunea unui doctor, sunt recomandate teste pentru a exclude anumite tulburări de coagulare de sânge.

• Uneori, o probă de sânge va fi prelevata pentru  pentru a evalua functia tiroidiana, funcția hepatica, sau anomalii ale funcției renale.

• Un test de sange pentru nivelurile de progesteron  sau un grafic zilnic al temperaturii corpului poate fi recomandat pentru a verifica dacă femeia ovuleaza.

• Dacă medicul suspectează că ovarele nu fuctioneaza, cum ar fi in menopauza, nivelurile sanguine de hormon foliculostimulant (FSH) pot fi testate.

• teste suplimentare de determinare a hormonilor din  sânge se fac în cazul în care medicul suspecteaza ovarul polichistic sau în cazul în care este prezenta creșterea excesivă a părului.

• O ecografie pelvina este adesea realizată pe baza istoricului medical al femeii și a examenului ginecologic.

• În cazul în care o femeie nu răspunde în mod adecvat la tratament medical, dacă este de peste 40 de ani, sau dacă are sângerări vaginale persistente între menstre, o prelevare de probe a mucoasei uterului (denumita biopsie de endometru) este adesea analizată. Biopsia endometriala ajută pentru a exclude cancerul sau precancerul uterin, sau poate confirma o suspiciune că o femeie nu ovuleaza.

Cum se tratează sângerările vaginale neregulate?

Tratamentul pentru sângerarea vaginală neregulata depinde de cauza. După ce cauza este determinata, medicul decide dacă tratamentul este  necesar. Uneori, tot ce este necesar este Excluderea cauzelor periculoase și stabilirea daca sângerarea vaginală neregulata nu deranjează o femeie suficient pentru a justifica medicamente sau tratament. În cazul în care sunt descoperite probleme tiroidiene,  hepatice, renale sau probleme de coagulare a sângelui, tratamentul  este îndreptat catre aceste patologii. Medicamentele  pentru tratarea sângerărilor  vaginale neregulate depind de cauza.

Exemple sunt descrise mai jos:

• În cazul în care cauza hemoragiei este datorata lipsei ovulației (anovulație), medicii pot prescrie fie progesteron luat la intervale regulate, fie un contraceptiv oral, care conține progesteron, pentru a atinge un echilibru hormonal adecvat. Un astfel de tratament scade dramatic riscul de cancer uterin la femeile care nu au ovulație. În cazul în care cauza sângerărilor vaginale neregulate reprezinta o  schimbare precanceroasa în mucoasa uterului, medicamente progesteronice pot fi prescrise pentru a reduce formarea de țesuturi precanceroase in mucoasa uterina  în încercarea de a evita o intervenție chirurgicală.

• Atunci când o femeie nu a avut menstruație mai puțin de șase luni și sângereaza neregulat, cauza poate fi premenopauza. În această tranziție, unei femei ii este uneori oferit un contraceptiv oral pentru a stabili un model mai regulat de sângerare, pentru a oferi  metode de contraceptie pana ce ajunge complet la menopauza, precum și pentru a diminua bufeurile. O femeie care este la menopauza si prezinta  sangerare  neregulata  primeste consiliere de menopauza dacă are simptome tulburătoare.

• Dacă cauza unei hemoragii vaginale neregulate sunt polipi sau alte excrescente benigne, acestea sunt uneori îndepărtate chirurgical pentru a controla sangerarea deoarece  nu pot fi tratate cu medicamente.

În cazul în care cauza de sângerare este o infecție, antibioticele sunt necesare. Sangerarea in timpul sarcinii impune evaluarea promptă de către un obstetrician. Endometrioza poate fi tratată cu medicamente și / sau cu ajutorul  intervențiilor chirurgicale (cum ar fi laparoscopia).

• Uneori, cauza de sangerare excesiva nu reiese după finalizarea testelor (sângerare uterină disfuncțională). În aceste cazuri, contraceptivele orale pot îmbunătăți controlul ciclului și pot reduce sângerarea.

• Dacă sângerarea este excesivă și nu poate fi controlata prin medicație, o procedura numita dilatare și chiuretaj chirurgical (D & C) poate fi necesară. În plus față de reducerea sangerarii excesive, D & C preia țesut care poate fi analizat pentru informații suplimentare ce exclude anomalii ale mucoasei uterine.

• Ocazional,  histerectomia este necesară atunci când medicamentele hormonale nu pot controla sangerarile excesive. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care este pre-canceroas sau canceroas, aceasta operatie ar trebui să fie  o opțiune doar după ce au fost încercate alte soluții.

Multe proceduri noi sunt dezvoltate pentru a trata anumite tipuri de sângerări vaginale neregulate. De exemplu, studii sunt in curs pentru a evalua tehnici care blochează selectiv vasele de sange implicate in sângerare. Aceste metode noi pot fi opțiuni mai puțin complicate pentru unii pacienti si cum acestea sunt evaluate mai departe,  ele vor deveni probabil mai disponibile pe o scara larga.

Articol citit de 9058 persoane