Ziua de 3 mai este importantă pentru creștin ortodocși, întrucât românii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, un praznic închinat Maicii Domnului, o sărbătoare ce este celebrată în prima vineri după Paște.


Așadar, cu această ocazie, credincioșii merg la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, care este cunoscută sub numele de Aghiasma Mică. Tot cu prilejul acestei sărbători, în anumite zone ale țării, unii tineri obișnuiau să facă legământul juvenit. Mai exact, rudele, precum verii, surorile, frații și frații de cruce se întâlneau anual ori la Rusalii, iar după încheierea legământului, ei se comportau precum adevărați frați și surori.


În această zi sfântă este bine ca oamenii să bea apă sfințită dimineața, înainte de micul dejun, întrucât se spune că vor deveni mai puternici.


Femeile nu trebuie să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă  nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

 

Ca să aibă parte de rod bun, gospodarii obișnuiesc să stopească cu apă sfințită vitele, dar și grădinile și livezile, întrucât se spune că apa sfințită va proteja recoltele de distrugerile provocate de grindină.

Articol citit de 3402 persoane