Alimentația joacă un rol important în ceea ce privește sistemul imunitar, motiv pentru care îți propunem câteva trucuri simple prin care îți poți spori imunitatea.

Să ai un sistem imunitar puternic te va ajuta să ții la distanță numeroase afecțiuni, dar și să reduci riscurile de a dezvolta anumite infecții. Iar cea mai simplă modalitate prin care te poți asigura că ai un sistem imunitar puternic este să optezi pentru o dietă echilibrată și variată.

Află care sunt cele mai simple trucuri prin care îți poți întări sistemul imunitar, mai jos:

Consumă cât mai multe fructe

Consumă fructe în culori variate, pentru a te asigura că-i vei oferi organismului tău cantitatea de vitamine necesare. Bananele și merele sunt benefice pentru sănătate, însă nu le poți consuma la nesfârșit. Alege și zmeură, grapfruit, kiwi, prune, caise, ananas ori rodie sau merișoare, întrucât toate acestea conțin vitamine, minerale și alte substanțe nutritive ce te ajută să lupți împotriva bolilor.

Consumă cât mai multe legume

Legumele de culoare verde sau galbenă sunt o sursă bogată de fibre, dar și de alți compuși precum clorofilă, licopen, betacaroten, luteină și antocianidine, care asigură menținerea sănătății vaselor de sânge și îmbunătățirea vederii, precum și întărirea sistemului imunitar. Așadar, consumă cu încredere spanac, morcovi, roșii ori ardei gras.

Include prebioticele și probioticele constant

Un studiu publicat în revista Nutrients arată că prebioticele favorizează creșterea bacteriilor care au beneficii pentru sănătate, precum Bifidobacterium, dar, în același timp, le distruge pe cele nocive pentru sănătate, precum Clostridium. Astfel, acestea sunt eficiente pentru a reduce inflamațiile din organism, dar și pentru a preveni efectele nocive date de radicalii liberi. Cele mai bune alimente prebiotice sunt usturoiul, ceapa, prazul, sparanghelul, topinamburul. De asemenea, prebioticele se regăsesc și în alte fructe și legume, dar și în fasole și cereale integrale.

Consumă porții mici

Să-ți ții sub control greutatea este esențial pentru a reduce riscurile de apariție a bolilor cronice, care sunt asociate cu inflamațiile. Totodată, o greutate în limite normale ține la distanță infecțiile și bolile, motiv pentru care este esențial să mănânci sănătos, în porții mici, dar și să incluzi în dietă toate categoriile de nutrienți de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim.

Limitează consumul de zahăr

Zahărul este foarte nociv pentru sănătate și pare să se regăsească peste tot în alimente și băuturi, motiv pentru care îți recomandăm să eviți consumul de zahăr adăugat. Folosește miere, sirop de arțar ori de agave sau alți îndulcitori, care pot fi mai nutritiv și mai buni pentru întărirea sistemului imunitar.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 150 persoane