In general, cancerul de prostata are cel mai bun prognostic dintre toate tipurile de cancer. Sansele de supravietuire sunt la un nivel extrem de ridicat, insa este important sa fie diagnosticat si tratat de timpuriu.

Afla cat poti trai cu cancerul de prostata!

Ce este cancerul de prostata?

Cancerul de prostata apare atunci cand exista o crestere necontrolata a celulelor din glanda prostatei. Prostata este o glanda prezenta la barbati, situata sub vezica urinara si in fata rectului. Ea inconjoara uretra (tubul prin care se evacueaza urina), iar rolul sau este de a produce si stoca  anumite lichide care ajuta la producerea materialului seminal.

Cancerele de prostata sunt printre cele mai frecvente tipuri de cancer la barbati. Boala se poate dezvolta lent, in multe cazuri neprovocand probleme semnificative. Cu toate acestea, exista si situatii in care boala este agresiva si se raspandeste si in alte parti ale corpului, provocand moarte. In prezent, sansele de vindecare sunt destul de mari. Acest lucru se datoreaza in special metodelor de detectare precoce si tratamentului adecvat.

Ce cauzeaza cancerul de prostata?

Exista mai multi factori de risc care favorizeaza aparitia cancerului de prostata. Acestia sunt:

 • Varsta. Barbatii de peste 50 de ani sunt mai predispusi la dezvoltarea bolii.
 • Antecedente in familie. Barbatii care au un tata sau frate diagnosticat cu cancer de prostata au mai multe sanse de a avea la randul lor aceasta boala. De asemenea, barbatii ai caror mame au avut cancer mamar si ovarian au un risc mai mare de cancer de prostata.
 • Dieta bogata in grasimi si fumatul. Desi la inceput, acestia nu erau considerati factori de risc, studiile au demonstrat ca pot favoriza cancerul.
 • Sedentarismul si obezitatea. Persoanele supraponderale si obeze, care nu sunt active, au un risc mai ridicat de a dezvolta o tumora canceroasa.

Simptomele cancerului de prostata

In cele mai multe cazuri, cancerul de prostata nu prezinta simptome. Tumoarea nu apasa alte organe si nu provoaca durere, astfel poate ramane nedetectat multi ani.

Totusi, daca cancerul este in stadiu incipient, exista cateva semne care pot indica prezenta bolii. Acestea sunt:

 • Urinare frecventa (nevoia de urinare este foarte puternica si noaptea)
 • Debit de urina slab sau intrerupt
 • Sange in urina
 • Disfunctie erectila
 • Durere sau arsura in timpul urinarii (acest simptom apare doar in unele cazuri)
 • Disconfort sau durere la asezare, care de obicei sunt cauzate de o prostata marita

Atunci cand cancerul este intr-un stadiu mai avansat si s-a raspandit in afara prostatei, pot aparea si alte simptome, precum:

 • Dureri de spate, solduri, coapse, umeri sau alte oase
 • Inflamatii sau acumulare de lichid la picioare
 • Pierdere inexplicabila in greutate
 • Oboseala
 • Modificari ale tranzitului intestinal

Daca o persoana prezinta unul sau mai multe din aceste simptome, este recomandat sa consulte un medic. Daca acesta suspecteaza ca este vorba de cancer de prostata, se poate utiliza un examen fizic, dar si alte teste pentru un diagnostic exact. Acestea sunt:

 • Testul PSA. Acesta determina nivelul PSA din sange. PSA (antigenul specific prostatic) este un tip de proteina eliberata de tesutul prostatic. Cand exista o activitate anormala, nivelul PSA este crescut. Medicul va analiza rezultatul si va decide, in functie de caz, daca este  necesara o biopsie.
 • Examen rectal digital(DRE). Acesta este un test prin care medicul examineaza rectul inferior, pelvisul si burta inferioara a pacientului
 • Testele biomarkerului. Un biomarker este o substanta din sange, urina sau tesuturile corpului unei persoane cu cancer. Biomarkerul sau markerul tumoral este produs de tumoare sau de organism ca raspuns la cancer.

Metode de tratament

Planul de tratament depinde de mai multi factori, printre care:

 • Tipul și stadiul
 • Posibilele efecte secundare
 • Starea generala de sanatate a pacientului

In stadiul incipient, este posibil sa nu fie nevoie de un tratament. Cu toate acestea, medicul va recomanda o supraveghere activa. Acest lucru inseamna efectuarea de teste regulate de sange, examene rectale si biopsie. Acestea sunt necesare pentru monitorizarea progresiei cancerului. Daca boala evolueaza, se poate trece la un alt tratament care sa includa interventie chirurgicala sau radioterapia.

Pentru a determina tratamentul adecvat, este nevoie de evaluarea nivelului de agresivitate al cancerului. Acesta se poate stabili prin urmatoarele teste:

 • Scorul Gleason. Aceasta este o scara utilizata pentru a determina stadiul bolii. Scorul Gleason poate varia de la stadiul 2-6 (cancer non-agresiv) pana la 10 (cancer foarte agresiv. Un scor de 7 indica un cancer de prostata de grad mediu. Scorurile de la 8 la 10 indica tipuri de cancer de grad inalt.
 • Testarea genomica. Aceasta analizeaza celulele canceroase pentru a determina care mutații genetice sunt prezente.

Optiunile de tratament pot include interventia chirurgicala si radioterapia. O alta alternativa este inghetarea sau incalzirea tesutului prostatic.

Interventia chirurgicala

Operatia pentru acest tio de cancer implica indepartarea glandei prostatei (prostatectomie radicala), dar si a unor tesuturi inconjuratoare si ganglioni limfatici. Interventiile pot fi de doua feluri:

 • Laparoscopica, prin incizii mici in abdomen (cea mai frecventa).
 • Retropubiana, printr-o incizie lunga in abdomen.

Inghetarea sau incalzirea tesutului prostatic

Terapia de inghetare consta in utilizarea unui gaz foarte rece care congeleaza tesutul prostatei. Tesutul este lasat apoi sa se dezghete si procedura se repeta. Ciclurile de inghet-dezghet ucid celulele canceroase, dar si unele tesuturi sanatoase din jur. pe de alta parte, incalzirea tesutului prostatic este un tratament cu ultrasunete care incalzeste tesutul prostatei pana celulele canceroase sunt distruse.

Terapia hormonala

Acesta este un tratament prin care se impiedica producerea hormonului masculin testosteron. Daca se intrerupe aportul de testosteron, celulele canceroase pot muri sau cresc mai lent.  

Chimioterapia

Tratamentul foloseste medicamente pentru a ucide celulele canceroase. Se utilizeaza in cazul cancerului care s-a raspandit si in alte zone ale corpului sau cancerului care nu raspunde la terapia hormonala.

Mai exista si alte terapii, precum imunoterapia si terapia cu medicamente care se concentreaza pe distrugerea anomaliilor celulelor mutante.

Sansele de supravietuire

In general, speranta de viata pentru cancer este exprimata ca o rata de supravietuire la 5 ani (procentul pacientilor care vor fi in viata la 5 ani dupa diagnostic). In cazul cancerului prostatei, sansele de supravietuire la 5 ani sunt de 98%, la fel si la 10 ani.

Majoritatea cancerelor prostatei (89%) se descopera cand boala nu s-a raspandit departe (cancerul local sau regional). In aceste cazuri, rata de supravietuire pe 5 ani este de aproape 100%. Pentru persoanele diagnosticate cu cancer in stadiu avansat (s-a raspandit in alte parti ale corpului) rata pe 5 ani este de 30%.

Metode de prevenire

Nu exisat metode de a preveni riscul aparitiei cancerului. Cu toate acestea, exista anumite masuri care ar putea fi luate pentru a nu dezvolta aceasta boala. Acestea sunt:

 • Dieta bogata in substante nutritive
 • Activitate fizica regulata
 • Pierderea in greutate
 • Examene medicale regulate

In concluzie, sunt extrem de multe sanse de a supravietui acestui tip de cancer, mai ales daca este diagnosticat timpuriu. Este important sa se urmeze tratamentul medical (daca este cazul) si sa se monitorizeze stadiul evolutiei bolii.

Referinte:

https://www.cancer.net/cancer-types/prostate-cancer/statistics

https://www.pcf.org/

Articol citit de 728 persoane