Cancerul la san reprezinta a doua cea mai frecventa forma de cancer la femei, dupa cancerul de piele.
In cazul in care persoanele diagnosticate cu aceasta boala descopera timpuriu cancerul mamar, atunci ele au sanse mari de a se vindeca. Rata de supravietuire pentru cancerul la san in stadiu incipient este aproape de 100%, insa vindecarea depinde de mai multi factori specifici. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre cancerul la san!
Ce este cancerul de san
Cancerul de san se formeaza atunci cand celulele mamare se modifica si se inmultesc in mod necontrolat, formand o tumora. Daca nu sunt tratate, celulele canceroase se pot raspandi in alte parti ale corpului, provocand daune considerabile. Cancerul de san afecteaza in principal femeile, dar se poate dezvolta si la barbati.
Cancerelor de san incep in conductele care transporta laptele catre mamelon sau in lobuli, acolo unde se produce laptele matern.
Cu toate acestea, exista multe tipuri diferite de cancer de san, invazive sau in situ (noninvazive). Ele au urmatoarele caracteristici:
- Cancerul de san in situ. Cancerele noninvazive pot fi carcinom ductal sau lobular in situ. Cel ductal incepe intr-un canal de lapte, iar cel lobular in lobuli. In situ inseamna ca nu s-au raspandit inca nicaieri altundeva. Cu toate acestea, ele pot progresa si se pot raspandi si in alte parti, devenind cancer invaziv.
- Invaziv: Cancerul de san invaziv se refera la orice cancer de san care se extinde dincolo de locul initial, in alte zone. Raspandirea poate avea loc in tesutul mamar din apropiere, la ganglionii limfatici sau oriunde altundeva in corp. Majoritatea cancerelor de san sunt invazive.
Cancerele de san invazive se clasifica mai departe in:
- Carcinom ductal invaziv. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer mamar invaziv. El incepe intr-un canal de lapte si se extinde, crescand si in alte parti ale sanului. Cu timpul, se poate raspandi in continuare sau poate metastaza, in alte parti ale corpului.
- Carcinomul lobular invaziv. Acesta este al doilea cel mai frecvent cancer mamar. Incepe in lobuli si se raspandeste in tesutul mamar din apropiere.
Alte tipuri de cancer de san invazive, mai putin frecvente, includ:
- Boala Paget. Aceasta este o afectiune cutanata rara a mamelonului care este asociata cu unele tipuri de cancer mamar.
- Cancerul mamar inflamator. In cazul acestui tip de cancer, sanul poate fi inflamat, rosu si cald.
- Cancerul de san triplu-negativ. Acesta este foarte greu de tratat.
- Cancerul de san la barbati. Desi foarte rar, si barbatii pot dezvolta cancer de san.
Tipurile de cancer mamar pot fi, de asemenea, diferentiate si de alti factori, care includ:
- Starea receptorului hormonal. Celulele cancerului mamar pot avea proteine specifice care actioneaza ca receptori si se ataseaza la hormonii estrogen si progesteron. Daca celulele cancerului de san au receptori hormonali, atunci cancerul este receptor pozitiv pentru hormoni. Acest lucru inseamna ca hormonii estrogen si progesteron sunt responsabili pentru alimentarea cresterii cancerului. Daca nu exista receptori, cancerul este negativ cu receptorii hormonali. Starea unui receptor hormonal al cancerului va influenta modul in care este tratat.
- Starea HER2. Cancerele de san pot fi HER2-pozitive sau HER2-negative. HER2 este o proteina care ajuta la cresterea celulelor canceroase. Cancerele de san HER2-pozitive au niveluri ridicate de proteina HER2. Acest lucru inseamna ca pot creste mai rapid decat alte tipuri de cancer de san. Totusi, ele pot fi tratate cu medicamente special concepute pentru a viza proteina HER2. Cancerele care sunt HER2-negative nu raspund la aceleasi medicamente.
Cauzele cancerului mamar
Exista anumiti factori de risc care pot creste cazurile de cancer mamar.
Acestia pot fi:
- Varsta. Persoanele cu varsta peste 50 de ani au un risc crescut de a dezvolta boala.
- Istoricul familial. Persoanele care au in familie cazuri de cancer mamar sunt mai predispuse la aceasta boala.
- Mostenirea genetica. In special mostenirea mutatiilor din genele BRCA1 si BRCA2 pot creste riscul de cancer de san.
- Expunerea tesutului mamar la estrogen produs de organism. Acest lucru poate fi cauzat de aparitia menstruatiei inainte de 12 ani, de varsta inaintata la prima nastere sau de inceputul menopauzei la o varsta mai tarzie.
- Administrarea de hormoni. In special estrogenul combinat cu progestin pentru simptomele menopauzei pot favoriza cancerul de san.
- Tratament cu radioterapie la san
- Consumul de alcool. Persoanele care consuma alcool, chiar si in cantitati mici, au un risc crescut de cancer mamar.
- Obezitatea. Sedentarismul, greutatea excesiva si dieta nesanatoasa reprezinta factori de risc importanti ai cancerului de san.
- Pilulele anticonceptionale. Exista anumite studii care arata ca administrarea de pilule anticonceptionale creste riscul de cancer mamar. Cu toate acestea riscul este mic si scade in momentul in care femeia nu mai ia astfel de pastile.
- Istoric medical personal (un diagnostic anterior de cancer de san sau altor afectiuni mamare)
- Expunerea la radiatii
Simptomele cancerului de san
Unele persoane nu prezinta simptome. De obicei, cancerul de san se descopera in timpul unei mamografii sau in urma unui examen medical. Totusi, exista anumite semne si simptome care trebuie luate in considerare, si anume:
- Aparitia unui nodul
- Modificari ale pielii (ingrosarea, mai ales daca este intr-un singur san)
- Modificari ale mamelonului (leziuni, schimbarea formei, scurgeri sau retragerea sa inauntru)
- Schimbari ale dimensiunii sau formei sanului, aparitia de gropite in san
- Disconfort sau umflaturi la nivelul axilei
- Eruptii cutanate sau sani umflati si rosii
- Durerea sanului in afara menstruatiei (mai ales daca apare intr-un singur san)
Diagnosticul cancerului de san
Exista mai multe teste care trebuie efectuate pentru a stabili un diagnostic corect. Medicul specialist va folosi mai multe metode pentru a determina prezenta tumorilor canceroase. De asemenea, el va stabili si stadiul in care se afla boala pentru a putea concepe planul de tratament.
- Examinare fizica. In cazul in care exista simptome ale cancerului, medicul va efectua un consult fizic. El va verifica atat sanul, cat si ganglionii limfatici. Daca acesta suspecteaza un tesut anormal, poate recomanda efectuarea de teste suplimentare.
- Mamografie. Aceasta procedura este de fapt o radiografie care poate gasi modificari foarte mici care nu pot fi resimtite în timpul unei examinari fizice.
- Ecografie. In cazul in care mamografia detecteaza anumite modificari ale sanilor, este posibil sa se faca o ecografie. Aceasta este o scanare care foloseste unde sonore pentru a vedea o imagine clara a sanului.
- Biopsie. In momentul in care medicul suspecteaza cancerul de san, poate indeparta o parte din tesutul mamar pentru examinarea sa la microscop. In acest fel, va putea sti daca este vorba de o tumora canceroasa.
- Scanare CT (tomografie computerizata) sau RMN (rezonanta magnetica). Aceste proceduri se efectueaza pentru a vedea daca cancerul de san s-a raspandit in alte parti ale corpului.
Tratamentul cancerului de san
Tratamentul depinde de stadiul cancerului de san. In functie de dimensiunea tumorii si de gradul de raspandire a cancerului de san, medicul va stabili care sunt cele mai bune optiuni de tratament. Scanarea CT a toracelui, ficatului si oaselor se face pentru a verifica locurile in care se raspandesc cel mai frecvent cancerele de san. Urmatoarele proceduri sunt cele mai utilizate pentru tratarea bolii:
- Interventie chirurgicala. Pentru cancerul de san localizat, cea mai extinsa optiune chirurgicala este indepartarea sanilor si a ganglionilor limfatici de sub brat. Cand o parte a sanului este indepartata, aceasta este denumita chirurgie de conservare a sanului sau o lumpectomie. Radioterapia este recomandata in general dupa interventia chirurgicala de conservare a sanilor. Cand intregul san este indepartat, se numeste mastectomie.
- Chimioterapie. Chimioterapia foloseste medicamente puternice pentru a distruge celule canceroase. Procedura poate fi utilizata pentru a micsora cancerul inainte de interventia chirurgicala, dar si pentru a reduce riscul de recidiva. Chimioterapia paote fi utilizata si in cazul in care cancerul este HER2 pozitiv sau nu raspunde la terapia hormonala.
- Radioterapie. Radioterapia este recomandata dupa o interventie chirurgicala de conservare a sanilor. Ea ajuta la distrugerea oricarei celule canceroase inca nedetectate. Radioterapia se utilizeaza si in cazul in care ganglionii limfatici au fost indepartati de sub brat si exista riscul ca un cancer sa revina in aceasta zona. Radioterapia poate fi uneori utilizata dupa o mastectomie daca exista riscul revenirii cancerului in zona toracica.
- Terapia hormonala. Metoda foloseste medicamente pentru a reduce nivelul hormonilor feminini din organism. Acest lucru ajuta la oprirea sau incetinirea cresterii celulelor canceroase cu receptori hormonali pozitivi.
- Terapia tintita. Aceasta procedura foloseste medicamente care tintesc zone specifice din interiorul celulelor canceroase. Medicamentele disponibile in prezent sunt utile numai pentru cancerul de san HER2 pozitiv.
- Ingrijire paliativa. Ingrijirea paliativa urmareste imbunatatirea calitatii vietii prin ameliorarea simptomelor cancerului. Tratamentul poate include radioterapie, chimioterapie sau alte terapii medicamentoase.
Recuperarea cancerului de san.
Recuperarea este un proces de durata. In lunile si anii care urmeaza tratamentului, este posibil ca pacienta sa se confrunte cu reactii adverse neasteptate. Acest lucru nu inseamna neaparat ca boala a revenit. Totusi, unele simptome pot necesita ingrijiri suplimentare.
Posibilele efecte secundare pe termen lung ale tratamentului pentru cancerul de san includ:
- Aparitia simptomelor menopauzei
- Oboseala
- Modificari ale tesutului mamar
- Probleme de fertilitate
- Disfunctie sexuala si cognitiva
- Stres si anxietate
- Pierderea densitatii osoase
- Neuropatie
Daca esti supravietuitoarea unui cancer de san, este esential sa vorbesti cu medicul specialist despre aceste efecte secundare si sa gasiti impreuna modalitati de a le preveni sau recunoaste rapid pentru a le trata.
Metode de prevenire a cancerului de san
Desi nu se poate face nimic in schimbarea anumiti factori de risc, exista masuri care pot fi luate pentru a preveni cancerul de san. Acestea includ adoptarea unui stil de viata sanatos, ce presupune:
- Renuntarea la fumat
- Evitarea consumului de alcool
- Mentinerea unei greutati corporale normale
- Mai multa activitate fizica
Alte masuri de protectie includ:
- Alaptarea. Aceasta poate juca un rol important in prevenirea cancerului de san. Cu cat femeia alapteaza mai mult, cu atat efectul protector este mai puternic.
- Limitarea terapiei hormonale postmenopauza. Si aceasta poate fi de folos reducerea riscului de cancer mamar.
In plus, mamografia poate detecta cancerul timpuriu, de aceea femeile peste 50 de ani ar trebui sa efectueze un screening regulat. Consultul medical periodic poate fi si el de folos in detectarea precoce a bolii.
In concluzie, cancerul de san poate fi vindecat daca este descoperit si tratat la timp.
Fii atenta la toate simptomele care ar putea indica prezenta bolii si consulta un medic specialist daca suspectezi ca ceva nu este in regula. Acesta iti va spune ce trebuie sa faci pentru a preveni si depista boala cat mai curand posibil.
Referinte:
https://www.cdc.gov/cancer/breast/index.htm
Articol citit de 6461 persoane
Acest articol nu are comentarii!