Orezul este, fără doar și poate, un aliment întâlnit în multe culturi. Este produs predominant în regiuni din Asia, însă aproape 60 la sută din populația mondială consumă orez în fiecare zi.
Spre deosebire de orezul brun, cel alb conține mai puțini nutrienți, între care vitamine, minerale și fibre. Totuși, există câteva combinații pe care le poți încerca pentru a-i conferi un aport nutrițional mai mare.
Cu ce îl poți combina, află mai jos:
Orez alb cu mazăre sau fasole
Mazărea și fasolea sunt recunoscute ca fiind o sursă excelentă de fibre, antioxidanți, motiv pentru care au numeroase beneficii pentru sănătate, reducând nivelul de zahăr din sânge, precum și nivelul de colesterol și tensiunea arterială. Orezul alb combinat cu mazăre sau fasole va forma o proteină completă, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali.
Orez alb cu legume
La fel ca și mazărea și fasolea, orezul cu legumele reprezintă o modalitate simplă de a-l consuma. Așadar, îl poți combina cu încredere cu morcovi, cu spanac sau chiar dovleac, deoarece acestea conțin calciu, vitamina C și fier, fapt pentru care contribuie la normalizarea nivelului de colesterol din sânge și a zahărului.
Orez cu legume și carne
O altă modalitate simplă de a include orezul alb în dieta ta este să-l combini cu legume fără amidon și carne. Poți alege carne de pui, pește sau carne de pasăre, care ar trebui să ocupe un sfert din farfuria ta, un sfert să fie reprezentat de orez, iar restul de legume fără amidon, precum spanac ori salată sau chiar sparanghel.
Orez alb cu pește
Nutriționiștii recomandă consumul de pește de două ori pe săptămână, întrucât are beneficii pentru inimă și chiar pentru menținerea sănătății creierului. Peștele conține proteine, antioxidanți, precum și nutrienți anfiinflamatorii, precum acizi grași Omega-3. Astfel, poți combina orezul alb cu ton sau somon.
Orez alb cu ardei gras
O altă modalitate prin care te poți bucura de beneficiile orezului alb este să-l combini cu ardei gras. Mai exact, poți găti ardei umpluți cu orez la cuptor, deoarece aceștia conțin capsaicină, un compus fitochimical, ce previne dezvoltarea cancerului. Totodată, studiile de specialitate au arătat că ardeii grași au proprietăți antiinflamatorii, contribuie la normalizarea nivelului de zahăr din sânge și are efecte antioxidante, contribuind la menținerea sănătății.
Credit foto: Shutterstock
Articol citit de 1959 persoane
Acest articol nu are comentarii!