Vitamina B7, cunoscută și sub numele de biotină, este o vitamină de tip B, hidrosolubilă, ce ajută organismul să metabolizeze proteinele și să proceseze glucoza. Este, de asemenea, recunoscută și sub numele de vitamina H, fiind extrem de importantă pentru organism.

Conform experților, vitamina B7 sau biotina este recomandată pentru a trata numeroase afecțiuni, între care hipertensiunea arterială, ateroscleroza, hipercolesterolemia, angina pectorală, diabetul zaharat, dar și anemia, oboseala și dermatita seboreică.

Vitamina B7 nu poate fi produsă în mod natural de organism, motiv pentru care este important să ai grijă de alimentația ta zilnică și să-i asiguri cantitatea optimă de biotină, esențială în procesul de descompunere a grăsimilor, carbohidraților și proteinelor.

Așadar, una dintre cele mai importante proprietăți ale vitaminei B7 este faptul că ajută la metabolizarea grăsimilor și a zahărului din organism, oferindu-i astfel energie. De asemenea, are un rol important și pentru menținerea sănătății ficatului, întrucât stimulează eliminarea toxinelor din organism, dar și pe cea a metaboliților inutili.

De asemenea, vitamina B7 ajută și la formarea ADN-ului celular, dar și la sinteza celulelor din întreg organismul. Este, de asemenea, responsabilă și de prevenirea căderii părului, dar și pentru menținerea sănătății unghiilor, prevenind exfolierea și ruperea lor.

Vitamina B7 ajută la reglarea nivelului de colesterol rău din sânge, dar ajută și la îmbunătățirea memoriei, ajutând la reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni precum demență ori Alzheimer.

Vitamina B7 ajută la menținerea sănătății sistemului nervos, sporește producția de energie din organism și previne chiar și diabetul, reglează hipertensiunea arterială și ajută chiar și la tratarea unor boli cronice, între care ulcer, hepatită și angină pectorală.


Biotina sau vitamina B7 poate fi găsită în următoarele alimente: ficat de pasăre ori de vită, gălbenuș, drojdie, arahide, brânza Cheddar, carne de porc, banane, ciuperci, zmeură, conopidă, sardine, somon, cartof dulce.

Articol citit de 1789 persoane