Cunoscută pentru proprietățile pe care le are asupra organismului uman, tătăneasa este o plantă medicinală recomandată pentru tratarea leziunilor superficiale, dar și pentru combaterea afecțiunilor articulare.

Tătăneasa este una dintre cele mai răspândite plante medicinale din flora noastră, fiind întâlnită mai ales pe câmpurile rămase necultivate și mai umede, la marginile de drum, pe terenurile virane, la marginile de pădure. Este înaltă de 30-100 cm, are frunzele de la bază eliptice, iar spre vârf înguste, în formă de lance. Florile, care apar din mai până în august, sunt de culoare roșie-violacee și pot fi folosite pentru prepararea ceaiului. Frunzele, în schimb, sunt utilizate pentru combaterea candidozei vaginale ori pentru a dermatozelor provocate de ciuperci.

Un ceai de tătănească consumat pe stomacul gol va reduce aciditatea și va spori cicatrizarea, protejând pereții stomacului. Amestecată cu mușețel ori cu valeriană, această plantă va ajuta la ameliorarea simptomelor date de gastrită și ulcere, în timp ce combinată cu busuioc va preveni depresia.

Rădăcina de tătăneasă este eficientă pentru a combate infecții ale gâtului, dar și pentru a ameliora tusea, bronșita, pneumonii puternice ori chiar tuberculoza pulmonară.

Tătăneasa are, de asemenea, puterea de a stimula eliminarea secrețiilor toxice din arborele bronșic și plămâni, precum și de a spori refacerea țesuturilor afectate de infecție.

Chiar și problemele digestive pot fi combătute cu ajutorul tătănesei, întrucât această plantă ajută la normalizarea tranzitului intestinal și previne agravarea bolii prin activarea proteinei din conținutul intestinal.

 

Articol citit de 2022 persoane