Fierul este un mineral ce indispensabil pentru funcționarea optimă a organismului și pentru menținerea sănătății, fapt pentru care în articolul de mai jos îți propunem să descoperi alimente de origine vegetală, care sunt o sursă excelentă de fier.

Fierul este un mineral esențial pentru funcționarea optimă a organismului, rolul lui fiind de a transporta oxigenul de la plămâni la diferite țesuturi. Pentru a-i oferi cantitatea optimă de fier organismului îți recomandăm să incluzi în dieta ta următoarele fructe.

Nuca de cocos

Potrivit specialiștilor în nutriție, nucile de cocos nu sunt doar răcoritoare, ci sunt și o sursă bogată de potasiu, fosfor și fier. Potrivit Ministerului de Sănătate și de Sport din Bolivia, 100 de grame de pulpa de nucă de cocos conțin patru miligrame de fier.

Stafide

Deși nu se numără printre fructele adorate de multe persoane, stafidele ar trebui să fie incluse în dieta celor care se confruntă cu deficit de fier, întrucât sunt o sursă bogată de nutrienți, printre care și fibre care ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal.

Vitamina C se pierde în timpul procesului de uscare, însă stafidele sunt o sursă bogată de fier, fiecare 100 grame de stafide conțin 1,5 miligrame de fier. Experții în nutriție recomandă consumul a 40 de grame de stafide pe zi, care reprezintă aproximativ 0,6 miligrame de fier.

Suc de rodie

Rodia se numără printre fructele care conțin o cantitate bogată de nutrienți. Conform experților, o cană cu rodie conțin 7 grame de fibre, 3 grame de proteine și 30 grame de carbohidrați. Rodia conține, printre altele și polifenoli, taninuri, antociani, vitamina E, A, calciu, magneziu, precum și fier care contribuie la menținerea funcțiilor vitale și la asigurarea funcției respiratorii. O poți consuma ca atare ori în salate, în iaurt ori smoothie-uri.

Fructe de pădure

Fructele de pădure, printre care zmeura, murele și căpșunele, nu sunt doar o sursă bogată de antioxidanți, precum antocianine, ci și o sursă bogată de vitamina C, sporind absorbția fierului. Potrivit specialișitilor în nutriție, 100 grame de fructe de pădure conțin 0,7 mg de fier. Este, însă, indicat să le consumați proaspete, pentru a nu se pierde din nutrienți.

Ce beneficii are fier:

Pe lângă faptul că ajută la transportul oxigenului în sânge și în alte celule ale corpului, fierul are numeroase beneficii pentru sănătate, precum:

  • conferă un boost de energie, întrucât o carență de fier se poate manifesta printr-o stare de slăbiciune sau oboseală. Oferinându-i organismului cantitatea optimă de fier, vei fi în formă mult timp și îți vei putea îndeplini task-urile cu ușurință.
  • combate insomnia - potrivit unui studiu de specialitate, insomnia poate fi cauzată de o carență de fier.
  • menține sănătatea părului, a unghiilor și a părului - cheratina, care face parte din aceste țesuturi, are nevoie de fier pentru a-și păstra sănătatea.
  • contribuie la menținerea sănătății cognitive - un nivel optim de fier în organism se reflectă și prin menținerea sănătății cerebrale, prevenind deficiențele cognitive.
  • întărește sistemul imunitar - fierul este un mineral esențial pentru a întări sistemul imunitar, ajutând organsimul să reducă riscul de apariție a unor boli.

Care este nivelul de fier necesare

Potrivit specialiștilor în nutriție, cantitatea optimă de fier necesară depinde de vârstă și de sex. Totodată, alimentația joacă un rol important în menținerea nivelului optiim în organism.

Conform specialiștilor, adolescenții au nevoie de 11-15 miligrame de fier, în timp ce adulții bărbați au nevoie de 8 mg pe zi în cazul femeilor, iar femeile 18 mg. De asemenea, femeile însărcinate au nevoie de 27 mg de fier, în timp ce cele care alăptează de 10 mg.

 

Articol citit de 1032 persoane