Esofagita este descrisă ca fiind o problemă medicală ce se manifestă prin inflamarea mucoasei ce căptușește esofagul, acel tub muscular ce transportă alimentele ingerate de la nivelul cavității bucale către stomac.

Cauzată de refluxul esofagian de cele mai multe ori sau de anumite alergii alimentare ori de ingestia unor medicamente, precum aspirină, esofagita se manifestă prin numeroase simptome, precum:

  • dificultate la înghițire
  • răgușeală
  • senzația de arsură la nivelul pieptului
  • greață ori vărsături
  • tuse persistentă
  • scăderea apetitului

Toate aceste simptome pot fi, însă, ameliorate cu ajutorul unor remedii naturiste, pe care le poți pregăti chiar la tine acasă.

Pentru a trata esofagita, specialiștii în nutriție îți recomandă să apelezi la ajutorul unui specialist, iar în paralel să ții cont de câteva sfaturi, precum:

Schimbarea stilului de viață

Potrivit specialiștilor, pentru a ameliora simptomele date de esofagită este important să faci niște schimbări în ceea ce privește stilul de viață, precum pierderea în greutate, evitarea alimentelor care determină arsurile de stomac, precum ciocolata, cofeina, alcool. Totodată ar fi bine să evitați să mâncați târziu în noapte.

Administrarea unor medicamente

Pentru a ameliora simptomele date de esofagită poți opta pentru niște medicamente, precum antiacide, care ajută la neutralizarea acidului gastric, antisecretorii, care sunt responsabile de inhibarea secreției gastrice acide, dar și prokinetice, care contribuie la stimularea golirii gastrice.

Totodată, simptomele date de esofagită pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii naturiste, precum:

Suc de aloe vera

Aloe vera conține vitamina B, mucilagilații, precum și aminoacizi esențiali, toți aceștia fiind responsabili de reducerea iritațiilor la nivelul esofagului și a tractului digestiv.

Potrivit unui studiu publicat de Journal of traditional Chinese medicine, consumul de suc de aloe vera te va ajuta să ții sub control producția în exces a acidului gastric și, totodată, contribuie la protejarea mucoasei gastrice împotriva iritațiilor, întrucât are efecte inflamatorii.

Pentru a-ți pregăti sucul de aloe vera ai nevoie de:

  • cinci linguri de gel de aloe vera
  • o jumătate de ceașcă cu apă
  • o lingură de miere

Pune toate ingredientele într-un blender, amestecă bine până obții o pastă omogenă, după care consumă băutura. Este recomandat să urmezi o cură de câteva zile pentru a vedea îmbunătățiri ale stării de sănătate.

Ceai de lemn dulce

Ceaiul de lemn dulce este recunoscut pentru proprietățile terapeutice pe care le are și, în plus, această plant are și efecte antiacide, motiv pentru care este indicată în tratarea esofagitei.

Pentru a prepara ceaiul de lemn dulce ai nevoie de:

  • o lingură de rădăcină rasă de lemn dulce
  • o cană cu apă
  • o lingură de miere

Mod de preparare:

Pune rădăcina de lemn dulce într-o cană cu apă fiartă și lasă la infuzat.

Așteaptă zece minute, după care strecoară și îndulcește cu miere după gust.

Consumă această băutură o dată pe zi, timp de o săptămână.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 1730 persoane