Nu este niciun secret faptul că stafidele sunt fructe uscate care conțin numeroși nutrienți, însă în articolul de astăzi îți propunem să descoperi ce se întâmplă dacă mănânci un pumn de stafide în fiecare zi.

Stafidele sunt practic struguri ce s-au uscat la soare ori într-un deshidrator. Acestea pot fi dulci, însă, nu exagerat, motiv pentru care pot fi o alternativă bună pentru ciocolată ori alte dulciuri care conțin o cantitate mare de calorii.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci o mână de stafide în fiecare zi, află mai jos:

Combate constipația

Stafidele sunt o sursă bogată de fibre, fapt pentru care contribuie la îmbunătățirea digestiei. Acestea pot să ofere și acea senzație de sațietate și are efecte laxative, motiv pentru care previne constipația.

Oferă un boost de energie

Bogate în fructoză și glucoză, stafidele pot fi o sursă de energie. Tocmai de aceea, nutriționiștii recomandă stafidele atleților, care au nevoie de gustări care să le ofere un plus de energie.

Previne anemia

Stafidele conțin, printre altele, și fier, motiv pentru care pot preveni anemia, o afecțiune caracterizată de carența de fier. Acest nutrient este esențial pentru sintetizarea celulelor roșii și pentru transportarea oxigenului către celulele din tot corpul.

Sunt benefice și pentru oase

Stafidele conțin, printre altele, și o cantitate sporită de calciu, care este responsabil de menținerea sănătății oaselor. În plus, acest nutrient ajută la prevenirea osteoporozei, afecțiune întâlnită în rândul persoanelor trecute de 50 de ani.

Întărește sistemul imunitar

Stafidele sunt o sursă bogată de nutrienți esențiali, precum vitamine, minerale, antioxidanți și polifenoli, care ajută la combaterea efectelor nocive date de radicalii liberi și, în plus, contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Contribuie la menținerea sănătății orale

Anumiți fitonutrienți din stafide, precum acizii oleanolic și linoleic, pot avea proprietăți antibacteriene, care ajută la prevenirea formării plăcii bacteriene. De asemenea, acești antioxidanți ajută la menținerea nivelului de pH din cavitatea bucală, prevenind riscul ca saliva să devină prea acidă.

De cealaltă parte, însă, stafidele pot conține o cantitate mare de fibre, care pot determina apariția unui disconfort, precum gaze, balonare ori chiar crampe.

Totodată, nutriționiștii recomandă și consumul de caise uscate, de prune și de fructe goji, care conțin cantități însemnate de vitamina C, fiind benefice pentru sănătate.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 2223 persoane