Sparanghelul sau hrana regilor este o legumă mai puțin cunoscută la noi, însă extrem de benefică pentru sănătatea organismului. Grație conținutului de substanțe nutritive, sparanghelul ajută la detoxifierea organsimului, luptă împotriva cancerului și ameliorează durerile și inflamațiile din corp.

Sparanghelul are un conținut bogat de potasiu, fibre, și glutation, un aminoacid cunoscut pentru proprietățile antioxidante ce ajută la protejarea celulelor de efectele nocive ale radicalilor liberi și a toxinelor.

Potrivit studiilor de specialitate, sparanghelul este eficient pentru prevenirea unor forme de cancer, întrucât conține o cantitate mare de acid folic, care ajută la reducerea inflamațiilor și ameliorează durerile din organism. Mai mult de atât, reduce riscul de apariție a bolilor de inimă.

Specialiștii în nutriție naturopată recomandă sparanghelul și persoanelor care se confruntă cu afecțiuni osoase, întrucât conține vitamina K, responsabilă de dezvoltarea și creșterea densității osoase, prevenind astfel osteoporoza și osteoartrita.

Sparanghelul este o sursă excelentă de inulină, ce ajută la dezvoltarea bacteriilor benefice pentru organism, astfel că îmbunătățește digestia și, mai mult de atât, are rolul de a ameliora simptomele date de mahmureală.

De cealaltă parte, sparanghelul este o sursă excelentă de asparagină, un compus ce are efecte diuretice, astfel că va spori toxinele și sarea în exces din organism, sporind rezistența organismului la oboseală.

Sparanghelul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și are rolul de a reduce riscul de diabet de tip 2, previne apariția inflamațiilor din organism, dar și apariția pietrelor la rinichi, grație proprietăților diuretice.

Sparanghelul este recomandat și femeilor însărcinate, deoarece are un conținut bogat de acid folic, ce este responsabil de dezvoltarea normală a fătului pe tot parcursul celor nouă luni de sarcină.

Articol citit de 1530 persoane