Folosite încă din Antichitate pentru tratarea a numeroase boli, frunzele de gutui sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le au asupra organismului, întrucât conțin acid quinic, acid citric, acid oxalic, acid malic, fumaric și shikimic, precum și o cantitate mare de antioxidanți, între care quercetina și rutinul.

Ceaiul obținut din frunze de gutui are proprietatea de a regla nivelul de zahăr din sânge. Tot ce trebuie să faci este să prepari această băutură dintr-o lingură de frunze mărunțite cu o cană de apă clocotită. Așteaptă să se răcească după care consumă soluția de trei ori pe zi.

Ceaiul din frunze de gutui este, de asemenea, recomandat pentru calmarea tusei convulsive în cazul adulților, iar unii dintre specialiștii în medicină naturopată sunt de părere că are efecte și în crizele de astm.

Printre proprietățile frunzelor de gutui se numără și acțiunea vasodilatatoare, ceea ce înseamnă că normalizează tensiunea arterială. Le puteți consuma fie sub formă de ceai, fie sub formă de tinctură.

Infuzia de ceai de gutui poate fi, de asemenea, folosită în tratamentele cosmetice pentru îngrijirea părului, întrucât se pare că ajută la combaterea mătreții și oferă o strălucire aparte părului.

Sucul de gutui este, potrivit unor studii efectuate în Japonia, un remediu naturist pentru menținerea sănătății ficatului, întrucât este un bun protector hepatic, grație substanțelor antivirale pe care le conține. Este indicat să consumați suc de gutui cel puțin două luni de zile, în fiecare zi câte un litru. Pentru a-l prepara trebuie doar să stoarceți gutui și să consumați sucul neîndulcit.

De cealaltă parte, ceaiul din flori de gutui ajută la combaterea insomniilor și a stărilor de agitație, întrucât are efect sedativ. Pune 20 de grame de frunze la un litru de apă fierbine, așteaptă 20 de minute să infuzeze, după care filtrează și bea licoarea de două ori pe zi. Îl poți îndulci cu miere ori sirop de agave.

Articol citit de 5124 persoane