Esențial pentru menținerea sănătății este, fără doar și poate, zincul, care ajută la întărirea sistemului imunitar, ajută la tratarea acneei și, în plus, are proprietăți antioxidante.

Zincul este un oligoelement ce se găsește în organism în cantitate de 2-3 grame și este indispensabil acestuia, întrucât are un rol important în sinteza acizilor nucleici ARN și ADN, ajutând la creștere și dezvoltare. În același timp, zincul participă la metabolismul proteinelor, glucidelor și a lipidelor și, în plus, susţine producţia prostaglandinelor, substanţe implicate în numeroase procese (contracţia uterului, acţionează asupra bronhiilor, rinichilor).

Zincul ajută, de asemenea, la spirirea producției de anticorpi și globule albe, prevenind astfel apariția unor boli, infecții și poate proteja chiar și de răceală și gripă.

Ce alimente trebuie să incluzi în dieta ta pentru a-i oferi organsimului cantitatea optimă de zinc, află mai jos:

Fructe de mare

Potrivit nutriționiștilor, șase stridii conțin aproximativ 30 mg de zinc, adică de aproape trei ori doza zilnică recomandată. Poți, de asemenea, să incluzi în dietă și crab, midii și creveți.

Leguminoase

Potrivit nutriționiștilor, pentru a-i oferi organismului cantitatea necesară de zinc poți alege să consumi năut, linte ori fasole. Este, însă, indicat ca acestea să fie consumate în cantitate medie, întrucât conțin și fitați, substanțe ce împiedică absorbția zincului.

Nuci

Bogate în zinc, dar și în grăsimi sănătoase, fibre și vitamine, nucile, precum caju, migdale, alune de pădure și muguri de pin sunt recomandate a fi incluse în dieta ta. Potrivit nutriționiștilor, o porție de nuci caju conțin aproximativ 15% din doza zilnică recomandată de zinc.

Cereale integrale

Pentru a-i conferi organismului cantitatea optimă de zinc poți alege să consumi quinoa, chia, orez brun, dar și ovăz. Acestea conțin, printre altele, și vitamine B, magneziu, fosfor, mangan și seleniu.

Articol citit de 470 persoane