Brânza este un aliment pe care mulți oameni îl consumă, însă știai că aproximativ 65 la sută din populație are o abilitate redusă de a digera lactoză? Mai mult de atât, chiar dacă nu ai dezvoltat intoleranță la lactoză și nici nu ești sensibilă, trebuie să știi că există câteva motive pentru care brânza nu este digerată bine de organismul tău.

Potrivit specialiștilor, organismul poate să fi dezvoltat deficiențe la anumite enzime ori și-a activat un mecanism imunitar ce este determinat de anumite boli ori afecțiuni ale tractului gastrointestinal.

Indiferent care este motivul, atunci când observi că ai un disconfort după ce mănânci brânză, renunță la acest aliment. Trebuie să știi că îl poți înlocui cu ușurință, mai ales că ai la dispoziție numeroase variante, precum brânza brie ori tofu gouda. Poți de asemenea, să încerci și brânza cheddar sau mozzarella, care sunt obținute din ingrediente naturale.

Când știi că trebuie să renunți la consumul de brânză, află mai jos:

Gura se umflă ori resimți mâncărimi

Deși alergiile la lapte de vacă sunt mai degrabă specifice copiilor, trebuie să știi că acestea pot să apară și în rândul adulților. Așadar, dacă resimți mâncărime, furnicături ori umflături în jurul limbii, gâtului ori buzelor, s-ar putea să fi dezvoltat o alergie.

Te confrunți cu balonare ori cu gaze

Dacă imediat după ce ai mâncat brânză ai dezvoltat un disconfort, precum balonare ori gaze sau chiar diaree, atunci s-ar putea să fi dezvoltat intoleranță la lactoză ori pur și simplu să fi sensibil.De obicei, aceste simptome apar în primele 30 de minute ori două ore după ce ai mâncat brânză. De asemenea, crampele abdominale și diareea sunt alte semne pe care nu trebuie să le ignori. De obicei, ele sunt cauzte de faptul că organismul tău nu are suficiente enzime lactază pentru a descompune zahărul lactoză din aceste produse.

Ți-au apărut erupții cutanate

Potrivit specialiștilor, erupțiile cutanate pot fi cauzate și de un consum de brânză. Motivul? Ei bine, hormonii regăsiți în lapte pot stimula producția de sebum, ceea ce duce la apariția tenului gras, dar și la pori închiși și acnee. Așadar, dacă ai observat că pielea ta a avut de suferit în ultima perioadă, renunță la consumul de produse lactate.

Constipația îți dă bătăi de cap

Potrivit nutriționiștilor, sensibilitatea la lactate ori alergia poate fi ”trădată” de constipație. Potrivit unui studiu publicat în revista ”Nutrients” în 2013, copiii cu constipație cronică au scăpat de această problemă atunci când laptele de vacă a fost înlocuit cu lapte de soia.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 924 persoane