Oamenii plâng atunci când sunt fericiți, când sunt triști, furioși sau frustrați, însă întrebarea care este pe buzele tuturor este de ce? Mai mulți experți au încercat, însă, să răspundă la această întrebare și să evidențieze efectele pe care le are această activitate asupra trupului și minții.

Plânsul elimină stresul

Oamenii sunt singurele ființe care plâng din cauza emoțiilor, însă oamenii de știință nu știu exact care este legătura dintre actul fizic de plâns și sentimente. Potrivit specialiștilor, însă, plânsul ajută la eliminarea tensiunii fizice a sentimentului de tristețe. Acesta apare, însă, imediat ce activitatea simpatică începe să scadă, iar cea parasimpatică începe să crească.

Plânsul ajută la îmbunătățirea stării psihice

Deși ai putea să crezi că plânsul te poate ajuta să te simți bine, oamenii de știință nu știu, însă, în ce măsură această afirmație este valabilă. Totuși, studiile de specialitate au arătat că plânsul ajută la îmbunătățirea stării psihice, însă aceasta ar putea fi consecință și a suportului emoțional primit.

Plânsul determină crearea unor legături

Atunci când comunici cu o persoană prin lacrimi îi permiți să-ți descopere vulnerabilitatea, iar acest lucru va duce la construirea unei legături mai puternice. Totodată, atunci când cineva începe să plângă în fața unei persoane este pentru că are încredere în acea persoană și consideră că poate primi empatie, cee ace va duce la o conexiune emoțională.

Plânsul te poate ajuta să scapi de toxine

Potrivit unui studiu realizat în anii 1970 de către biochimistul William Frey, lacrimile ajută la eliminarea toxinelor din organism. Potrivit acestuia, lacrimile apărute în urma unui proces emoțional conțin o cantitate mai mare de proteine, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor.

Lacrimile pot fi dezinfectante

Printre beneficiile lacrimilor se numără puterea lor de a combate bacteriile, întrucât au proprietăți dezinfectante.

Reduc durerea

Potrivit unor specialiști, organismul utilizează lacrimile pentru a reduce senzația de durere. Mai exact, pe lângă faptul că ajută la conferirea acelei senzații de liniște, plânsul eliberează endorfine și oxitocină, care pot ajuta la combaterea durerilor.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 663 persoane