Bolile mintale majore, precum schizofrenia sau tulburarea bipolară, apar rareori „din senin”. De obicei, familia sau cercul de prieteni și cunoștințe ai unei persoane încep să recunoască mici schimbări de comportament care dau de gândit. Uneori, chiar și persoanele bolnave își dau seama că „ceva nu este chiar în regulă” în ceea ce privește gândirea, sentimentele sau comportamentul lor, iar acest lucru se întâmplă înainte ca boala să apară în toată regula. Află cum să recunoști semnele și simptomele unei probleme mintale cât mai curând posibil!
Ce sunt bolile mintale?
Bolile mintale sunt afecțiuni ale creierului care afectează gândirea, emoțiile și comportamentul unei persoane. Deși mulți oameni se gândesc că lor nu li se poate întâmpla așa ceva, statisticile la nivel mondial arată că problemele mintale sunt frecvente, atât în rândul adulților, cât și copiilor.
Atunci când o persoană are o problemă de sănătate mintală, creierul său se schimbă. Persoana respectivă nu mai este capabilă să gândească, să simtă sau să acționeze așa cum își dorește.
Există peste 200 de forme de boli mintale. Unele dintre cele mai frecvente tulburări psihice sunt:
- Depresia
- Tulburarea bipolară
- Demența
- Schizofrenia
- Tulburările de anxietate.
Problemele de sănătate mintală pot fi legate de stres excesiv sau de unele boli cronice. De exemplu, persoanele bolnave de cancer, diabet sau afecțiuni cardiovasculare pot dezvolta bolile mintale din cauza afecțiunilor fizice. De asemenea, bolile mintale pot fi cauzate de factori genetici, dezechilibre biochimice sau o combinație a acestora. Totuși, cu îngrijire și tratament adecvat, multe persoane învață să facă față unei tulburări psihice și chiar să depășească anumite probleme precum depresia sau anxietatea.
Simptomele bolilor mintale
Simptomele variază de la o persoană la alta. Unii oameni pot experimenta schimbări extreme și neașteptate ale stării de dispoziție, de exemplu se pot simți mai triști sau anxioși decât în mod normal. Alte persoane pot să aibă probleme de a gândi clar. Ei nu pot comunica cu cineva sau pot avea gânduri bizare.
Simptome boli mintale la adulți și adolescenți
În general, principalele semne și simptome care îți indică probleme mintale sunt:
- Modificări în tiparul somnului sau apetitului
- Scăderea nevoii de îngrijire personală
- Schimbări de dispoziție (schimbări rapide sau dramatice ale emoțiilor, apariția unor stări depresive)
- Retragerea socială bruscă și pierderea interesului pentru activitățile de care se bucura anterior
- Izolarea (renunțarea la activitățile obișnuite, refuzul de a vorbi sau a se întâlni cu oamenii)
- Probleme de concentrare, memorie sau gândire logică
- Probleme de vorbire (vorbire incoerentă, incapacitatea de a exprima anumite gânduri și sentimente)
- Sensibilitate crescută la vedere, sunete, mirosuri sau atingere
- Stare generală de apatie (pierderea dorinței de a participa la orice activitate)
- Inadaptabilitate (este deconectat de la mediul înconjurător, apariția unui sentiment de irealitate)
- Gândire ilogică
- Nervozitate, frică sau suspiciune față de ceilalți
- Sentimentul de a fi ”fără valoare” (cei care își spun în continuu ”sunt un eșec”, ”nu am nicio valoare”, ”sunt un ratat” se pot confrunta cu depresie)
- Abuzul de substanțe sau adicții (consumul exagerat de alcool, pierderea nopților pe jocurile video pot contribui la dezvoltarea unor probleme mintale)
- Orice alt comportament neobișnuit, ciudat, necaracteristic
Simptome boli mintale la copiii mai mari și preadolescenți
Și copiii mai mari sau preadolescenții se pot confrunta cu sentimente de depresie sau anxietate. Iată care sunt semnele care pot indica probleme mintale:
- Consumul de substanțe
- Incapacitatea de a face față problemelor și activităților zilnice
- Modificări ale obiceiurilor de somn și/sau alimentație
- Incapacitatea de a gestiona responsabilitățile (de acasă și/sau de la școală)
- Sfidarea autorității, absentismul, furtul și/sau vandalismul
- Senzație de frică intensă sau accese frecvente de furie
- Dispoziție negativă prelungită, adesea însoțită de apatie și chiar gânduri de moarte
În general, unul sau două dintre aceste simptome nu prezic singure boli mintale, însă pot indica că sunt necesare mai multe investigații. Dacă o persoană prezintă mai multe dintre aceste simptome, iar acestea îi cauzează probleme serioase în activitatea zilnică, ar trebui consultat un medic de urgență. De asemenea, persoanele cu gânduri sau intenții de sinucidere sau gânduri de a face rău altora au nevoie de atenție specializată imediată.
Este esențial să depistezi cât mai devreme simptomele unei boli mintale pentru a putea lua măsuri care pot reduce severitatea afecțiunii. Uneori, este posibil să se prevină transformarea unei boli mintale ușoare într-una severă, de aceea trebuie să ceri ajutorul unui medic. Dacă unul dintre cunoscuții tăi se confruntă cu astfel de probleme, este bine să vorbești cu el despre asta și să-l convingi să se programeze la un consult de specialitate.
Referințe:
Sursa foto: Pexels.com
Articol citit de 1247 persoane
Acest articol nu are comentarii!