Toți oamenii au atacuri de anxietate din când în când, în situații de presiune, la școală, acasă sau la birou. Însă, când ai constant o stare de neliniște, te îngrijorezi cu privire la orice eveniment din viitor și dezvolți diverse obsesii comportamentale, cel mai probabil suferi de o tulburare de anxietate. Problemele de sănătate mintală, cum este și anxietatea, afectează milioane de oameni din întreaga lume. Majoritatea persoanelor nu dau importanță simptomelor decât atunci când este foarte târziu și mai complicat de tratat. Află din acest articol cum să-ți dai seama că anxietatea a devenit o problemă serioasă și ce trebuie să faci pentru a scăpa de ea!
Ce sunt atacurile de anxietate?
Atacurile de anxietate sunt stări de neliniște, îngrijorare și teamă cu privire la lucruri care urmează să se întâmple sau despre care crezi că s-ar putea întâmpla în viitor. Anxietatea este un răspuns natural al omului atunci când se simte amenințat. La nivel fizic, corpul începe să producă adrenalină în cadrul procesului de ”luptă sau fugi”, pentru a-l păstra într-o stare de alertă. Este normal să ai atacuri de panică când treci prin evenimente sau situații stresante. Totuși, când aceste stări sunt continue, corpul tău devine epuizat, iar acest lucru va avea un impact negativ atât asupra sănătății tale fizice, cât și mintale.
Când devine anxietatea o problemă de tulburare mintală?
Atacurile de anxietate devin o problemă dacă îți afectează viața, interferând cu activitățile pe care le desfășori și relațiile pe care le dezvolți. De exemplu, poate fi o problemă dacă:
- Sentimentele de anxietate sunt foarte puternice sau durează mult timp
- Temerile sau grijile sunt disproporționate cu situația reală
- Începi să eviți situațiile care te-ar putea face să te simți anxios
- Grijile sunt greu de controlat
- Simptomele de anxietate apar în mod regulat și includ atacuri de panică
- Îți afectează calitatea vieții și te împiedică să faci lucrurile care îți plac
Tipuri de anxietate
Tulburarea de anxietate poate fi de mai multe tipuri, și anume:
- Anxietate generalizată. Aceasta înseamnă să ai griji incontrolabile cu privire la lucruri diferite din viața de zi cu zi.
- Anxietate socială. Cunoscută sub numele de fobie socială, această tulburare se caracterizează prin atacuri de anxietate față de prezența la evenimente sociale.
- Tulburare de panică. Acest tip de anxietate se manifestă prin atacuri de panică regulate sau frecvente, care apar fără o cauză anume. Persoanei anxioase îi este frică constant că va avea atacuri de panică, teamă care poate declanșa panica.
- Fobie. Aceasta este o frică extremă declanșată de o anumită situație (de exemplu ieșirea în exterior) sau de un anumit obiect (păianjenii).
- Tulburare de stres post-traumatic. În acest caz, atacurile de anxietate apar după un eveniment traumatizant. Stresul post-traumatic include flashback-uri sau coșmaruri prin care persoana anxioasă retrăiește toată frica pe care a experimentat-o în momentul șocant.
- Tulburare obsesiv-compulsivă. Acest tip de anxietate implică gânduri sau comportamente repetitive (stingi-aprinzi lumina de mai multe ori, înainte de plecarea din casă te întorci de mai multe ori să te asiguri că ai închis aragazul, etc)
- Anxietate de sănătate. Aceasta înseamnă experimentarea de obsesii legate de boală (ca și în cazul ipohondriei).
- Tulburare dismorfică corporală. Aceasta implică obsesii legate de aspectul fizic.
- Anxietate perinatală. Aceasta este o formă de anxietate dezvoltată în timpul sarcinii sau în primul an după naștere.
Semnele tulburării de anxietate
Atacurile de anxietate au impact atât asupra corpului, cât și asupra minții. Iată câteva:
Anxietatea: simptome fizice
Simptomele fizice ale stărilor de anxietate pot include:
- senzație de agitație în stomac
- Amețeală
- Senzație de neliniște sau incapacitatea de a sta nemișcat/liniștit
- Dureri de cap, spate sau stomac
- Respirație mai rapidă, bătăi rapide, puternice sau neregulate ale inimii
- Transpirații sau frisoane
- Tulburări de somn
- Senzație de greață
- Nevoia frecventă de a urina
- Atacuri de panică
Anxietatea: simptome psihice
Efectele la nivel mental ale atacurilor de anxietate pot fi:
- Stare de tensiune, nervozitate, incapacitate de a se relaxa
- Sentiment de teamă și senzația că toată lumea se uită la tine și te judecă
- Griji constante, inclusiv că ar putea apărea atacuri de panică
- Teama că oamenii sunt supărați pe tine
- Depresie
- Gânduri neîncetate la experiențe negative (te gândești din nou și din nou, poți opri aceste gânduri)
- Depersonalizare (un tip de disociere de realitate, te simți ca și ai fi un personaj pe care îl urmărești într-un film)
- Derealizare (un tip de disociere în care te simți deconectat de lumea din jurul tău sau ca și cum lumea nu ar fi reală)
- Griji despre viitor
Tratament pentru atacuri de anxietate
Există mai multe opțiuni de tratament pentru atacurile de anxietate. Acestea pot ameliora simptomele și implică terapie psihologică și medicație. De asemenea, un rol important îl au familia și prietenii, care ar trebui să înțeleagă persoana anxioasă și să-i ofere suportul moral de care are nevoie pentru a se trata. Tratamentul anxietății include:
- Terapia cognitiv-comportamentală– care se concentrează pe modul în care gândurile și atitudinile afectează sentimentele și comportamentul. Prin această metodă, medicul specialist învață persoana anxioasă cum poate să facă față diferitelor probleme.
- Terapie de relaxare aplicată – învață pacientul să-și relaxeze mușchii atunci când apar atacurile de anxietate.
- Limitarea consumului de alcool și cafea
- Exerciții fizice regulate (care ajută la detensionare și eliminarea stresului)
- Tratament medicamentos- acesta poate include antidepresive, beta-blocante (pentru palpitații, tremurături) și, în cazuri mai severe, benzodiazepine (acestea pot provoca reacții adverse și dependență)
Așadar, atacurile de anxietate îți pot afecta viața de zi cu zi. Învață să recunoști din timp simptomele și discută cu un specialist să vezi care este cel mai bun tratament pentru tine.
Referințe:
https://adaa.org/
https://www.mind.org.uk/
Sursa foto: Shutterstock.com
Articol citit de 433 persoane
Acest articol nu are comentarii!