Sunatoarea este o planta cu flori galbene, în formă de stea și cinci petale, care crește în Europa, America de Nord și de Sud, Australia, Noua Zeelandă, și Asia de Est. Planta creste in zonele insorite, bine drenate. Acesta crește să fie de 50-100 cm inaltime.
Sunătoarea ar putea duce la interacțiuni grave cu unele medicamente. Din acest motiv, Franța a interzis utilizarea sunătoarei în produse. Alte câteva țări, printre care Japonia, Marea Britanie și Canada sunt în proces de actualizare a etichetelor de avertizare cu privire la produsele din sunătoare.
Sunătoarea este cel mai frecvent utilizata pentru depresie si conditii care uneori merg împreună cu depresia, cum ar fi anxietatea, oboseala, pierderea apetitului și tulburări ale somnului. Există unele dovezi științifice solide că este eficienta pentru depresie usoara pana la moderata.
Alte utilizări includ palpitații ale inimii, amețeli și alte simptome ale menopauzei, tulburări psihice care prezintă simptome fizice, sindromul premenstrual (PMS), tulburare cu deficit de atenție-hiperactivitate (ADHD), obsesiv-compulsive (TOC), fobie socială, și tulburări afective sezoniere (TRIST).
Sunătoarea a fost încercata să ajute la fumat, pentru fibromialgie, sindromul de oboseala cronica (CFS), senzație de arsură sentimentela în gură, migrenă și alte tipuri de dureri de cap, dureri musculare, dureri ale nervilor si leziuni ale nervilor pe tot corpul, durere care calatoreste jos pe nervul sciatic în picior, și
sindromul de colon iritabil. Este, de asemenea, utilizata pentru cancer (inclusiv cancer cerebral), HIV / SIDA, hepatita C, herpes simplex, pentru a ajuta cu o procedura pentru deblocarea arterelor înfundate, pierderea în greutate, și pentru a trata o boala care face ca pielea sa-si piarda culoarea.
Un ulei poate fi făcut din sunătoare. Unii oameni iau acest ulei oral pentru indigestie. Unii oameni aplică acest ulei pentru pielea lor de a trata vânătăi și zgârieturi, inflamații și dureri musculare, boala solzoasă si mancarimi ale pielii (psoriazis), arsuri de gradul I, rani, mușcături de insecte, hemoroizi, dureri ale nervilor, si pentru a trata o boala care face ca pielea sa-si piarda culoarea. Dar, aplicând sunătoare direct pe piele este riscant. Aceasta poate provoca sensibilitate grava la lumina soarelui.
În industria prelucrătoare, extractele de sunătoare sunt de asemenea folosite în băuturile alcoolice.
Ingredientele active din sunătoare pot fi dezactivate prin lumină. De aceea, veți găsi mai multe produse ambalate în recipiente de chihlimbar. Chihlimbarul ajută, dar nu oferă o protecție totală împotriva efectelor adverse ale luminii.
Articol citit de 7082 persoane
Acest articol nu are comentarii!