Guggul (Commiphora Mukul) este o plantă cu flori, ce aparţine familiei Burseraceaelor. Este răspândită în Africa de Nord şi în Asia Centrală dar se regăseşte cu precădere în nordul Indiei. Preferă climatele aride şi semiaride. Este un arbust mic, ajungând la o înălțime maximă de 4 m, având scoarța subțire. Crengile sunt spinoase. Frunzele sunt simple sau cu 3 foi ovale, cu dimensiuni de 1-5 cm lungime și 0,5-2,5 cm lăţime, dinţate (zimţate) iregular. Unele plante au flori bisexuate şi monoice şi altele au flori unisexuate, femele. Florile individuale sunt roz – roşii, cu 4 mici petale. La maturitate, fructele sunt mici, rotunde şi roşii.

Compoziție: conține o fracțiune cetonă (care este unul dintre cei mai puternici componenți ai plantei şi ajută la scăderea colesterolului), terpene octanordamarane, acid manusumbionic și manusumbinonă,,răşini și uleiuri volatile.

Acţiune: este puternic antiinflamator, antiaterogenic (împiedică formarea ateroamelor), hipotensor, antipiretic (scade febra), antiseptic, antispastic, laxativ, afrodiziac, astringent, amar, carminativ, calmant, diaforetic (activează procesul de transpiratie), dezinfectant, diuretic, îmbunătățește fagocitoza (mecanismul de îndepărtare a agenților patogeni și de resturi celulare), imunostimulator (crește productia de leucocite), stimulent al funcției tiroidiene și stimulent uterin.

Datorită acțiunilor care le are, rășina de Guggul este recomandată și utilizată în medicina ayurvedică (este menționată în textele ayurvedice datând din anul 600 î.Hr.) în preparate pentru prevenirea și ameliorarea aterosclerozei, în tulburări circulatorii și ale inimii, în afecțiuni hepatice, obezitate, indigestie, hiperaciditate, constipație, osteoartrită, gută, probleme tiroidiene.

Contraindicații:

  • Persoanelor alergice la acest ingredient;
  • Femeilor însărcinate sau care alăptează;
  • Persoanelor care suferă de boala hepatică sau renală severă.

Articol citit de 1008 persoane