Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă erbacee din familia Compozitelor, cu frunze lungi, crestate și flori galbene grupate în capitule. Mai este numită și Buhă,  Cicoare, Crestățea, Lăptucă, Lilicea, Mâță, Papalungă, Pilug, Turci, Floarea-broaștei, Floarea-găinii, Floarea-mălaiului, Floarea-sorului, Floarea-turcului, Flori-galbene, Gălbinele-grase, Gușa-găinii, Ouăle-găinilor, Papa-găinii, Părăsita-găinilor sau Pui-de-gâscă. Păpădia este găsită pretutindeni unde se află vegetație, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate și pe marginile drumurilor, în locuri cu soare.

Compoziție: conține substanțe amare precum sesquiterpene lactonice, eudesmanolizi, germacranolizi și taraxacrozid, triterpene, carotenoide, xantofile, flavonoizi, acid cicoric, acid clorogenic, săruri minerale și alți nutrienți. În rădăcina de păpădie se mai gasește inulina – fibră solubilă benefică digestiei și florei intestinale (acționeaza ca prebiotic, hrănind bacteriile „bune” din intestin). Inulina combate constipația, stimulează tranzitul intestinal, accelerează pierderea în greutate, reglează glicemia. Conținutul de inulină al rădăcinii de Păpădie este între 2% primavara și 40% toamna iar în acest produs am ales să folosim rădăcini de Păpădie culese toamna târziu, tocmai pentru a avea un conținut cât mai mare de inulină.

Acțiune: cele mai cunoscute acțiuni sunt cea coleretică (de stimulare a secreției biliare) și cea colagogă (de evacuare a bilei). Pe lângă acestea, cercetările farmacologice recente au demonstrat că Păpădia poate mări secreția biliară de 4 ori adică are și o acțiune colecistokinetică (favorizeaza eliminarea bilei din vezică). Mai simplu spus, crește producția de lichid biliar, care este necesar la digerarea lipidelor (grăsimilor). Bila ajută la emulsionarea grăsimilor și contribuie la extragerea substanțelor solubile în grăsimi (vitaminele A, E, K și D). Lichidul biliar este alcalin, având și funcția de a neutraliza acidul în exces din stomac, înainte de a trece în duoden. Sărurile biliare sunt bactericide (antibacteriene), și astfel elimină o parte din potențialii microbi din mâncare. Are deci un efect adjuvant în digestie, ușurează digestia. O digestie incompletă sau înceată poate duce la obezitate. Păpădia are efect general de purificare a organismului de toxinele acumulate ca urmare a unei diete neechilibrate. Prin conținutul ridicat de săruri minerale, mai ales săruri de potasiu, acționează și ca diuretic, cu rezultate bune în retenția de lichide și în celulită. Este utilă în afecțiuni hepato-biliare, tulburări digestive, insuficiență hepatică, icter, colecistită și angiocolită (inflamația căilor biliare); potasiul conținut contribuie și la reglarea tensiunii arteriale.

Korea Food Research Institute a constatat că extractul de frunze de Păpădie poate fi extrem de benefic, având puterea de a ameliora și trata simptomele bolii ficatului gras non–alcoolic.

Un studiu de cercetare publicat în revista The Review of Diabetic Studies a dezvaluit că păpădia prezintă proprietăți antidiabetice promițătoare. Sucul de Păpădie poate ajuta diabeticii prin stimularea producției de insulină din pancreas, reglând astfel nivelul de zahăr din sânge. Deoarece păpădia este diuretică, aceasta crește frecvența de urinare, ceea ce ajută la eliminarea excesului de zahăr din organism. Frunzele de Păpădie ajută la reglarea și activarea metabolismului, care stimulează eliminarea în mod natural de grăsimi din organism.

Contraindicații:

  • Persoanelor alergice la această plantă;
  • Femeilor însărcinate sau care alăptează;
  • Persoanelor cu microcalculi ai colecistului sau care suferă de ulcer peptic.

Articol citit de 859 persoane