Socul negru (Sambucus nigra L.) este o specie de plantă din grupa arbuștilor cu 20-30 de soiuri din familia Adoxaceae, nativă din  Europa, nord-vestul Africii și sud-vestul Asiei. Se dezvoltă pe orice tip de sol, umed sau uscat, de preferință într-un loc însorit. Această specie este folosită ca plantă medicinală și ornamentală. Este o specie otrăvitoare pentru mamifere -  toate părțile componente ale plantei, cu excepția florilor și fructelor coapte (incluzând semințele coapte) sunt otrăvitoare deoarece conțin o glicozită cianogenică, sambunigrina. Scoarța conține cristale de oxalat de calciu.

Compoziție: florile conțin circa 30% rutozid, ulei esențial în cantități mici, etil, izobutil si izoamil-amine, beta-D-glicozizi ai acizilor cafeic și ferulic, mucilagii, heterozide cianogene, tanin, saponozide, acid clorogenic, flavonozide, vitamina C etc.

Acțiune: au acțiune diaforeică (stimulează transpirația), antitusivă, diuretică, emolientă, imunostimulatoare. Florile de soc sunt recomandate pentru reglarea tranzitului intestinal și eliminarea bacteriilor dăunătoare, ajută la scăderea trigliceridelor din sânge precum și a nivelului de colesterol. Ele sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative și în activarea sistemului imunitar. Socul calmează tusea și iritația căilor respiratorii, este folosit în combaterea rinitei, laringitei, faringitei sau bronșitei, protejează împotriva virusurilor gripale. Capacitatea de a regla metabolismul şi de a stimula funcţiile de eliminare face din soc un excelent adjuvant şi accelerator în curele de slăbire şi în cele de curăţare (detoxifiere) a organismului. Florile de soc ajută și la ameliorarea celulitei.
Introducerea în formulă a florilor de soc este pentru a accelera procesul de slăbire prin acțiunea de scădere a trigliceridelor, prin activarea procesului de transpirație, prin stimularea diurezei care duce la eliminarea lichidului în exces din țesuturi, la eliminarea mai rapidă a toxinelor și prin scăderea retenției de apă la nivelul membrelor.

Articol citit de 1356 persoane