Magneziul este un mineral pe care organismul nu-l poate produce singur. O depozitare a acestuia nu este posibilă decât într-o cantitate limitată, de aceea trebuie să ne asigurăm un aport constant de magneziu din alimentație sau cu ajutorul suplimentelor alimentare. Este unul dintre cele mai abundente elemente metalice din interiorul celulei (cantitatea sa este depăşită numai de potasiu). Este unul dintre cei mai importanţi nutrienţi care ajută la menţinerea sănătăţii dinţilor şi stimulează transformarea osului imatur într-un os matur şi cristalin. Magneziul mai este cunoscut pentru prevenirea fracturilor osoase datorită creşterii rezistenței oaselor și este un element esenţial în toate procesele metabolice majore: sinteza ADN şi ARN, sinteza proteinelor, transmiterea impulsurilor nervoase, contracţia musculară, diviziunea celulară şi alte procese.

Beneficiile magneziului pentru organism:

  • Reglează colesterolul;
  • Asigură sănătatea inimii;
  • Ajută la circulația sângelui;
  • Purifică organismul;
  • Contribuie la funcționarea normală a sistemului muscular;
  • Are rol în funcționarea normală a sistemului nervos și la menținerea sănătății psihice;
  • Este necesar în metabolismul energetic normal;
  • Consolidează sistemul osos împreună cu calciul și vitamina D;
  • Relaxează nervii și mușchii;
  • Participă la procesul de digestie, este necesar pentru o digestie cât mai bună;
  • Ajută la transformarea zahărului în energie;
  • Împiedică formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali și biliari;
  • Joacă un rol esențial în construirea și menținerea țesuturilor musculare și, împreună cu vitamina B6, este necesar în absorbția proteinelor și grăsimilor. Ambele contribuie la reducerea oboselii și extenuării, la metabolismul energetic normal și la funcționarea normală a sistemului nervos;

Simptome care pot apărea în cazul deficitului de magneziu din organism:

  • constipație,
  • tulburări de somn,
  • oboseală, crampe musculare, senzație de înțepături și ace în membre,
  • dificultăți de concentrare,
  • dureri de cap,
  • pierderea poftei de mâncare,
  • stare generală de rău,
  • diverse modificări ale stării psihice cum ar fi apatia sau depresia,
  • slăbiciune musculară,
  • diverse sunete în urechi.

Cauzele deficienței de magneziu: cauza principală este o dietă neadecvată, consumul limitat al alimentelor bogate în magneziu cum ar fi semințele de dovleac, tărâțele de grâu, migdalele, alunele, nucile, cacao, hrișca, ovăzul, mazărea, bananele, spanacul, apa și altele. Este important să alegeți alimente care conțin și vitamina B6 deoarece vitamina B6 facilitează absorbția magneziului.

Magneziul este extrem de important pentru buna funcționare a sistemelor digestiv, nervos, cardiovascular și endocrin. Este absorbit în intestinul subțire dar numai într-o proporție de 30-40%, de aceea mulți oameni au carențe. Un alt aspect de care trebuie să ținem seama este procesarea alimentelor: mai mult de 80% din conținutul de magneziu și oligoelemente din compoziția unor produse alimentare este eliminat prin actualele metode de procesare a zahărului, cerealelor și sării, între 38-67% din magneziu se pierde prin fierbere, până la 38% prin înghețare și 99% prin procedeele de rafinare.

Oxidul de magneziu

  • este una dintre cele mai comune săruri de magneziu,
  • are un puternic efect laxativ,
  • livrează o cantitate mare de magneziu dar are o absorbție mai redusă.

Carbonatul de magneziu

  • are proprietăți antiacide,
  • are efect laxativ,
  • livrează o cantitate moderată de magneziu și are o absorbție de aproximativ 30%.

Pe lângă completarea deficitului de magneziu, care apare frecvent atunci când urmăm diete de slăbit, am ales cele 2 forme de magneziu în produsul SlimAFit pentru proprietățile lor laxative pentru că, de obicei, persoanele obeze se confruntă și cu constipația.

Articol citit de 282 persoane