Ceaiul negru este facut din frunzele unui arbust numit Camellia sinensis. Un proces numit oxidare transformă frunzele de la verde la o culoare maroniu-negru închis. Oxidarea înseamnă ca frunzele sunt expuse la aer umed, bogat în oxigen.

Producătorii de ceai pot controla cantitatea de oxidare. Ceaiul negru este un ceai complet oxidat. Ceaiul verde provine din aceeași plantă, dar nu este oxidat.

Ceaiul negru are o mulțime de cofeina. Acesta conține, de asemenea, un pic dintr-o substanta stimulatoare numit teofilină. Ambele pot accelera ritmul cardiac și te fac sa te simți mai alert.

Ceaiul negru este, de asemenea, plin de substante sanatoase numite polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanti care pot ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea ADN-ului.

Unii oameni de știință cred că antioxidantii specifici din ceaiul negru, inclusiv polifenoli si catechinele, pot ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer. De exemplu, unele cercetari arata ca femeile care beau regulat ceai negru au un risc mult mai mic de cancer ovarian decat femeile care nu fac acest lucru.

Tot mai multe dovezi sugerează că antioxidanții din ceaiul negru pot reduce ateroscleroza (infundarea arterelor), in special la femei. Aceasta poate ajuta, de asemenea, la a reduce riscul de atac de cord.

În mod regulat consumul de ceai negru poate, de asemenea, reduce riscul pentru aceste condiții:

  • Diabet

  • Colesterol ridicat

  • Pietre la rinichi

  • Boala Parkinson

  • Osteoporoza

  • Cancer de plamani

Articol citit de 7870 persoane