Consumate cu moderație, nucile reprezintă o gustare sănătoasă pentru toate persoanele și au numeroase beneficii asupra organismului, printre cele mai importante fiind faptul că reglează glicemia și nivelul lipidelor din sânge în cazul pacienților cu diabet de tip 2.


Nucile, fie clasice, fie nuci Pecan sunt o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, sunt sărace în carbohidrați și au un conținut bogat de proteine și fibre. Astfel, aceste fructe uscate sunt responsabile de reducerea colesterolului LDL, prevenind astfel apariția bolilor cardiovasculare.


De asemenea, nucile sunt indicate și persoanelor care se confruntă cu diabet, întrucât au rolul de a reduce nivelul de zahăr din sânge, precum și de a reduce greutatea corporală.


Un consum constat de nuci poate ajuta la menținerea sănătății ochilor întrucât împiedică distrugerea fotoreceptorilor, care sunt cele mai importante celulele ale retinei. Astfel, acestea reduc semnificativ riscul de a dezvolta degenerarea maculară provocată de îmbătrânire.


În cazul bărbaților, însă, oamenii de știință au arătat că nucile consumate frecvent pot să sporească fertilitatea lor întrucât ajută la îmbunătățirea calităției spermei.


Ulcerele, dispepsiile, iritațiile dar și diareea sau constipația sunt afecțiuni ce pot fi prevenite cu ajutorul nucilor. Printre altele, acestea ajută la reglarea funcțiilor endocrine, astfel că sunt recomandate în cazul tulburărilor hipofizei sau insuficienței suprarenale.


 

O altă calitate ale nucilor este puterea de a combate cancerul de prostată. Conform oamenilor de știință, nucile reduc nivelul factorului de creştere de tip insulinic 1 (IGF-1), care are un rol în declanşarea cancerului la prostată. În cazul femeilor, însă, un consum constant de nuci poate reduce riscul de apariție a cancerului la sân cu până la 36%.


Fructele oleaginoase sunt o gustare ideală pentru persoanele de toate vârstele dar ar trebui să fie consumate cu moderație, întrucât sunt bogate în calorii, ceea ce în timp va duce la creșterea în greutate.

Articol citit de 3327 persoane