Toată lumea are dureri de cap din când în când. În cele mai multe cazuri, acestea apar din cauza stresului, a deshidratării sau ciclului menstrual, însă uneori pot fi provocate de probleme mai grave, precum tumori craniene sau accident vascular cerebral. Îți prezentăm în acest articol care sunt principalele cauze pentru durerile de cap frecvente și când trebuie să te prezinți de urgență la medic pentru mai multe investigații!

Dureri de cap: cauze

Există foarte mulți factori care pot declanșa durerile de cap zilnice. Cele mai comune cauze includ:

  • Schimbarea tiparelor de alimentație sau de somn
  • Stresul zilnic
  • Expunerea la alergeni
  • Încordarea ochilor, a gâtului sau spatelui din cauza unei posturi inadecvate
  • Zgomotul puternic
  • Consumul de alcool
  • Stările de anxietate și depresie
  • Administrarea unor medicamente

Este important să observi tiparele în care apar durerile de cap, să vezi dacă crește intensitatea lor sau dacă apar și alte simptome. Dacă ai dureri de cap frecvente, este esențial să discuți cu un medic pentru a identifica corect cauzele și pentru a stabili un tratament adecvat.

Dureri mari de cap: semne îngrijorătoare

Deși îți afectează viața de zi cu zi și sunt frustrante, majoritatea durerilor de cap nu îți pun viața în pericol. Cu toate acestea, există cazuri în care durerile de cap reprezintă un simptom al unor probleme grave de sănătate și de aceea, trebuie să te prezinți de urgență la un medic pentru mai multe investigații.

Iată când ar trebui să te îngrijorezi:

Durerile de cap sunt însoțite de vedere încețoșată

În cazul în care, pe lângă dureri mari de cap experimentezi și alte simptome, precum probleme de vorbire sau dificultăți de mers, încețoșarea vederii sau amorțirea mâinii sau a unei părți a corpului, este posibil să ai un accident vascular cerebral. Acesta apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă sau redusă sever, provocând moartea celulelor.

De multe ori, migrenele pot fi confundate cu un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, este important de știut că, există diferențe între cele două. De exemplu, în timp ce migrenele provoacă furnicături în corp, un accident vascular cerebral are ca rezultat lipsa de senzație în mâini sau o parte a corpului. De asemenea, durerea de cap din timpul unui accident vascular cerebral apare, de obicei, foarte brusc, în timp ce migrenele sunt constante.

Durerile de cap provoacă schimbări comportamentale

Dacă ai dureri de cap din ce în ce mai puternice, însoțite și de alte modificări comportamentale, s-ar putea ca acestea să fie un semn al unei tumori pe creier. Este important de știut că nu toate tumorile cerebrale sunt canceroase, dar chiar și tumorile benigne pot cauza probleme grave.

Pe măsură ce o tumoră crește, aceasta poate apăsa pe vasele de sânge din cap, provocând dureri mari de cap. De asemenea, poate apăsa pe creier, provocând diverse modificări neurologice. În acest caz, poți avea probleme de memorie sau concentrare și îți poate fi afectat raționamentul. De asemenea, poți avea dificultăți de citire și scriere sau de controlare a emoțiilor. Dacă observi astfel de modificări la tine sau persoanele apropiate, este esențial să consulți de urgență un medic.

Durerile de cap apar brusc și sunt severe

Durerile puternice de cap pot fi un semn de anevrism cerebral. Acesta apare atunci când vasele de sânge din creier încep să se extindă sau să se umfle. Dacă apare o ruptură de anevrism (vasele de sânge inflamate se sparg), poate apărea o durere de cap masivă, bruscă. De asemenea, aceasta poate fi însoțită de greață, vărsături, slăbiciune sau somnolență.

Durerile de cap vin la pachet cu înțepenirea gâtului sau febră

De obicei, gripa cauzează dureri de cap și febră. Însă, dacă aceste simptome sunt însoțite de un gât înțepenit, este posibil să fie vorba de meningită. Aceasta este o infecție bacteriană sau virală, caracterizată prin inflamarea membranelor care acoperă creierul și măduva spinării. Pe lângă dureri de cap, este posibil să ai, de asemenea, stări de greață sau vărsături și chiar convulsii. De cele mai multe ori, meningita este greu de diagnosticat deoarece poate imita alte infecții. Totuși, dacă prezinți aceste simptome, trebuie să mergi de urgență la medic.  

Durerile de cap te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice

Dacă ai dureri de cap care te țin la pat toată ziua sau îți afectează puternic viața de zi cu zi, este timpul să te adresezi unui medic. De asemenea, dacă durerile persistă chiar și după administrarea medicamentelor și te împiedică să dormi sau te trezesc din somn, trebuie neapărat să-ți faci mai multe analize.

Așadar, există mai multe tipuri de dureri de cap, însă majoritatea sunt cauzate de stres sau alți factori de mediu. Însă, dacă durerile sunt severe, apar brusc și sunt însoțite și de alte simptome, trebuie să mergi la un consult pentru mai multe investigații medicale. Doar un medic specialist poate evalua cauza și poate oferi tratamentul corect, astfel încât să nu mai ai niciun fel de probleme. 

Sursa foto: Pexels.com

Articol citit de 819 persoane