Ce sunt aderențele abdominale?

(Țesut cicatricial în abdomen)

Aderențele abdominale sunt benzi de țesut cicatricial care se formează între țesuturi și organe abdominale, care le determină să se unească.

Simptomele cauzate de adeziunile abdominale pot varia; cu toate acestea, cele mai multe adeziuni nu determina simptome.

  • simptomele tipice cauzate de adeziuni abdominale includ disconfort abdominal în jurul buricului, care este asemanator crampelor, urmat de distensie a abdomenului. Simptomele pot deveni intense, cu obstrucție.
  • chirurgia abdominală este cea mai frecventă cauză a aderențelor abdominale. Alte cauze de aderențe abdominale includ inflamația unui organ, cum ar fi colecistita sau apendicita, peritonita, obiecte străine lăsate în interiorul abdomenului la momentul intervenției chirurgicale, sângerare în cavitatea peritoneală sau afecțiuni inflamatorii cum ar fi boala inflamatorie pelvină.
  • În locurile în care apar aderențe abdominale, intestinul se poate răsuci pe propriul ax și răsucirea poate împiedica circulația normală a conținutului său (în special în intestinul subțire).

Aderențele abdominale care cauzează o obstrucție intestinală completă pot pune viața în pericol și necesită îngrijire medicală imediată și de multe ori intervenții chirurgicale .

  • aderențele abdominale poate cauza infertilitate feminină prin prevenirea ovulelor fertilizate sa ajunga la uter, unde are loc dezvoltarea fătului.
  • nu sunt disponibile teste pentru a diagnostica aderențele iar aderențele nu pot fi văzute prin tehnici imagistice, cum ar fi razele X sau ultrasunetele.
  • o obstrucție intestinală poate fi văzută prin raze X abdominale, examene de contrast cu bariu (seria inferior sau superior a tractului gastrointestinal) și tomografie computerizata (CT).
  • tratamentul specific pentru aderențe abdominale este fie chirurgia laparoscopică sau chirurgie deschisa prin care aderențele sunt tăiate de bisturiu sau curent electric.

 

 

 

 

 

Care sunt cauzele aderențelor abdominale?

Chirurgia abdominală este cea mai frecventă cauză a aderențelor abdominale. Aproape toți cei care suferă intervenții chirurgicale abdominale dezvoltă aderențe. Cu toate acestea, riscul este mai mare dupa operații pe abdomenul inferior și pelvis, inclusiv interventii ale colonului și intervenții ginecologice. Aderențele pot deveni mai mari și mai strânse odată cu trecerea timpului, provocând probleme ani buni după operație.

Cauzele chirurgicale de adeziuni abdominale includ:

  •  incizii ale țesuturilor, în special cele care implică organele interne;
  •  manipularea organelor interne;
  •  uscarea organelor interne și a țesuturilor (în timpul intervenției);
  •  contactul țesuturilor interne cu materiale străine, cum ar fi tifon, mănuși chirurgicale și suturi;
  •  sânge sau cheaguri de sânge care nu au fost clătite în timpul intervenției chirurgicale.

O cauză mai puțin comună a adeziunilor abdominale este inflamația din surse nelegate de chirurgie, inclusiv:

  •  apendicita – în special ruptură de apendice;
  •  radioterapie pentru cancer;
  •  infecții ginecologice;
  •  infecții abdominale.

Rar, aderențe abdominale se pot forma fără o cauză aparentă.

Cum pot provoca aderențele abdominale obstrucție intestinală?

Aderențele abdominale pot îndoi, răsuci sau trage intestinele din loc, provocând o obstrucție intestinală. O ocluzie intestinală parțială sau completă restrânge libera circulație de alimente sau scaun prin intestine. O obstrucție intestinală completă este un pericol pentru viață și necesită asistență medicală imediată și, de multe ori, interventii chirurgicale.

Cum pot provoca aderențele abdominale infertilitate feminină?

Aderențele abdominale cauzează infertilitate feminină prin prevenirea ovulelor fertilizate de a ajunge la uter, unde are loc dezvoltarea fătului. Aderențele pot îndoi, răsuci sau pot muta trompele uterine din locul anatomic normal, trompe care transportă ovulele de la ovare – unde ovulele sunt depozitate și eliberate înspre uter.

Care sunt simptomele de aderențe abdominale?

Deși cele mai multe aderențe abdominale trec neobservate, cel mai frecvent simptom este durerea abdominală cronică sau durerile pelvine. Durerea de multe ori imită durerea sugestiva pentru alte condiții, inclusiv apendicită, endometrioză și diverticulită.

Care sunt simptomele de obstrucție intestinală ?

Simptomele unei obstrucții intestinale includ:

  •  dureri abdominale severe, greață, crampe;
  •  vărsături,
  •  balonare;
  •  sunete intestinale zgomotoase;
  •  umflarea abdomenului;
  •  incapacitatea de a avea gaze;
  •  constipație.

O persoană cu aceste simptome trebuie să solicite imediat asistență medicală.

Cum sunt diagnosticate aderențele abdominale și obstrucțiile intestinale

Nu există teste disponibile pentru a diagnostica aderențele si acestea nici nu pot fi văzute prin tehnici imagistice, cum ar fi razele X sau ultrasunetele. Cele mai multe aderențe sunt găsite în timpul intervenției chirurgicale exploratorii. O obstrucție intestinală, totuși, poate fi văzută prin raze X abdominale, examene de contrast cu bariu și tomografia computerizată.

Cum pot fi tratate aderențele abdominale și obstrucțiile intestinale?

Tratamentul pentru aderențele abdominale de obicei nu este necesar, deoarece majoritatea nu crează probleme. Chirurgia este în prezent singura modalitate de a elimina aderențele care provoacă durere, obstrucție intestinală sau probleme de fertilitate. Mai multe intervenții de chirurgie, însă, poartă riscul de formare de aderențe suplimentare deci se evită atunci când este posibil.

O obstrucție intestinală completă necesită de obicei intervenție chirurgicală imediată. O obstrucție parțială poate fi uneori rezolvată cu un regim alimentar lichid sau care lasa puțin reziduu. O dietă saracă în reziduuri este bogată în produse lactate, săracă în fibre și alimente mai ușor de fragmentat în particule mai mici de către sistemul digestiv.

Pot fi prevenite aderențele abdominale?

Aderențele abdominale sunt greu de prevenit. Cu toate acestea, tehnicile chirurgicale facute atent, blând, pot minimiza formarea de aderențe.

Chirurgia laparoscopică evită deschiderea abdomenului cu o incizie mare. În schimb, abdomenul este umflat cu gaz (dioxid de carbon) în timp ce uneltele speciale chirurgicale și o cameră video sunt filetate prin câteva incizii mici abdominale. Umflarea abdomenului oferă spațiu chirurgului.

Dacă este necesară o incizie abdominală mare, un material special (Seprafilm) poate fi inserat între organe sau între organe și incizia abdominală la sfârșitul intervenției chirurgicale. Materialul asemanator unei benzi de film, care arată similar cu hârtia cerată, este absorbit de organism în aproximativ o săptămână și tinde să minimizeze formarea de aderențe.

Alte măsuri de preventie în timpul intervenției chirurgicale, pentru a reduce formarea de aderențe, include utilizarea mănușilor fără amidon și latex, manipularea țesuturilor și organelor cu grijă, scurtarea timpului chirurgical, să nu se ajungă la deshidratarea țesuturilor.

Articol citit de 19111 persoane